„Kompensacija sieks milijonus.“ Kas vyksta su „Rheinmetall“ gamykla Lietuvoje  (2)

„Taryba neprieštarauja Vyriausybės nutarimo projektui perduoti sklypą.



© Rheinmetall (Stop kadras) | https://www.youtube.com/watch?v=fTBA5tQsDbE

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-14 „Kompensacija sieks milijonus.“ Kas vyksta su „Rheinmetall“ gamykla Lietuvoje  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LSMU taryba sutiko perleisti sklypą „Rheinmetall“ amunicijos gamyklai

Vilnius, birželio 13 d. (BNS). Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) taryba ketvirtadienį sutiko perduoti aukštosios mokyklos valdomą valstybinės žemės sklypą Radviliškio rajone Vokietijos gynybos pramonės koncerno „Rheinmetall“ gamyklos statybai.

„Taryba neprieštarauja Vyriausybės nutarimo projektui perduoti sklypą išskirtinai „Rheinmetall“ bei pilnai kompensuoti universitetui visas galimas netektis ir nuostolius dėl būsimų infrastruktūros pokyčių“, – žurnalistams po posėdžio Kaune sakė LSMU tarybos pirmininkas Gintaras Skorupskas. 

„Tai yra klausimas, liečiantis įvairias sritis, ir universitetas tikrai atsižvelgė į šios dienos aktualijas, savo perspektyvas, plėtrą, ir taryba labai nuodugniai nagrinėjo šį klausimą“, – sakė jis, pridūręs kad sprendimas taryboje priimtas vienbalsiai.

Universiteto rektorius Rimantas Benetis patvirtino, kad universitetui mainais perduodami šeši netoli Baisogalos ir Šeduvos esantys sklypai. Tačiau jis neįvardijo, kokia piniginė kompensacija būtų išmokėta universitetui už patirtus nuostolius – anot jo, ji gali siekti „milijonus“. 

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Įrankių komplektai, „Makita“ baterijų įkrovikliai, giluminių raumenų masažuokliai, žaidimų kėdės, automobilio diagnostikos įrenginiai ir kt. (Video)
1968 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Douxlife GC-RC03“ - žaidimų kėdė su masažo funkcija

2) „TOPSHAK TS-CH4“ - puikios kainos 39 vnt. įrankių rinkinys

3) „KONKA A9“ - daugiafunkcis giluminių raumenų masažuoklis

4) „LAUNCH 2024 Elite CR529“ - automobilio diagnostikos įrenginys

5) „YR-DC18RC“ - „Makita“ baterijų įkrovikliai

6) „BlitzWolf BW-CML2 Air“ - monitoriaus šviesos juosta

Išsamiau

„Sunku pasakyti. Ji gali būti nuo iki, nes yra su pakeitimo sąlygomis susiję nuostoliai. Tai paprastas derlius šių metų, išmokos. Milijonai yra skaičius“, – žurnalistams sakė R. Benetis. 

„Ir, be abejo, yra tolimojo laikotarpio (nuostoliai – BNS) – tas, kas turės infrastruktūrai (poveikį – BNS) pasikeitus ir procesams pasikeitus dėl lokalizacijos pakeitimo, atstumai ir panašiai – irgi atsiradusios papildomos išlaidos“, – pridūrė rektorius.  

R. Benetis teigė, kad dėl kompensacijos su Vyriausybė iš esmės jau sutarta, tačiau „detalės dar bus sprendžiamos“. 

„Manau, kad pagrindinė dalis kompensavimo yra sutarta. (...) Yra sutarta iš principo, kad Vyriausybė bandys atstatyti tuos nuostolius universitetui“, – sakė LSMU rektorius. 

 

„Mes turime pažadus, kad (Vyriausybė – BNS) atsižvelgs į mūsų pageidavimus“, – pridūrė jis. 

Sprendimą dėk sklypo perdavimo „Rheinmetall“ gamyklai dabar turės priimti Vyriausybė. 

Universitetas norėtų naudotis amunicijos gamyklos apsaugos zona

R. Benetis svarstė, kad universitetas galėtų bendradarbiauti su „Rheinmetall“, o aukštosios mokyklos ūkiui galėtų būti skirta gamyklos apsaugos zona. 

„O kodėl negali kaimynystėje partneriais tapti universitetas? (...) Galbūt ta apsauginė zona galėtų būti kompensuojama ūkio veikloms. Gal galima ten žolę ar grūdus auginti?“ – svarstė LSMU rektorius.  

Tarybos sprendimas, kurį turi BNS, numato „kitiems valstybės poreikiams“ perduoti pagal panaudos sutartį valdomą 340 hektarų ploto sklypą Kemėrų kaime, netoli Baisogalos, su sąlyga, kad žemė bus perduota išimtinai „Rheinmetall“ gamyklai.  

Mainais už tai, pasak tarybos, LSMU panaudos ar nuosavybės teise turi būti perduoti šeši 352,1 ha ploto netoli Šeduvos ir Baisogalos esantys atskiri žemės sklypai valstybei investavus juos į universitetą ir padidinant savininko kapitalą.

 

Penkis iš jų – 339,5 ha bendro ploto – šiuo metu valstybė nuomoja Turto banko valdomai galvijų auginimo veislei ir mėsai bendrovei „Genetiniai ištekliai“, jie naudojami įmonės avininkystės padalinio veiklai. 

Sprendime iškelta sąlyga, kad LSMU būtų kompensuojama žala dėl nutrauktos sklypo panaudos sutarties ir pritaikant naujus sklypus mokslui ir studijoms pagal birželio 4 dieną Vyriausybės ir universiteto atstovų susitikimo protokole „priimtus nutarimus ir esant tarybos pritarimui žalos dydžiui“. 

Vokietijos karinės pramonės milžinė „Rheinmetall“ į 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą Lietuvoje ketina investuoti daugiau nei 180 mln. eurų, joje turėtų būti sukurta bent 150 naujų darbo vietų. Projektui suteiktas stambaus projekto statusas. 

Gamyklos statybas numatoma pradėti jau šių metų rudenį.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
Autoriai: Dominykas Biržietis
(44)
(6)
(38)
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Komentarai (2)