„Trūkt už vadžių ir vėl iš pradžių“: į Vilnių sugrįžta oranžiniai dviračiai (Video)  (8)

2013 metais Vilniaus meras Artūras Zuokas žada prikelti oranžinių dviračių idėją ir dar kartą išbandyti sostinės gyventojų sąžiningumą. Jo teigimu, pavasarį ketinama į Vilnių paleisti riedėti 350 naujų oranžinių dviračių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Meras pasakojo, kad ši idėja yra senos, pirmąkart pristatytos 2001 metais, idėjos tęsinys, ir viliasi, kad šįkart pasiseks. „Tikiuosi, kad vilniečiai per vienuolika metų tapo geresni ir didesni miesto patriotai, o kalbant rimtai, tai yra visiškai kitos kartos dviračių sistema. Ji saugi, antivandalinė ir šiuo metu Europoje tokių dviračių važinėja apie 47 tūkst. Jie patikrinti didžiausių Europos miestų“, – pasakojo meras A. Zuokas apie naujų dviračių saugumą. Iš viso kitų metų pavasarį ketinama miesto gyventojams pateikti 350 dviračių ir 36 stoteles, kuriose bus galima juos rasti. Mero teigimu, planuojama, kad pirma valanda dviračiu gyventojams ir miesto svečiams nieko nekainuos, tačiau antra valanda bus apmokestinta 10 litų, trečia ir likusios valandos – 15 litų. Vilniaus savivaldybė teigė, kad miesto biudžetui ir gyventojams ši iš naujo prikeliama idėja nekainuos nieko, neva visas išlaidas padengia Prancūzijos įmonė „JCDeceux“. Be abejo, ne už dyką, o mainais už lauko reklamą.

Kaip buvo teigiama spaudos konferencijoje, dviračius bus galima pasiimti iš tam skirtų stotelių, pasinaudojus kreditine kortele arba specialiai adaptuota Vilniečio kortele. Paklausus, ar tikrai viskas veiks sklandžiai, nes naudojama ta pati Vilniečio kortelė, kuri, kaip žinia, patyrė fiasko, meras atkirto, kad reikia baigti pasenusias kalbas apie neveikiančią kortelę.

„Gerbiamieji, reikia pamiršti tai, ką vis dar skaitote spaudoje, kad Vilniečio kortelė neveikia. Taip, ji patyrė tam tikrų gedimų iš pradžių, tačiau dabar viskas veikia sklandžiai ir ja naudojasi 150 tūkst. viešojo transporto keleivių“, – sakė A. Zuokas.

Nors dabar A. Zuokas pripažįsta, kad 2001 metais pradėta nesėkmingai įgyvendinti oranžinių dviračių idėja buvo naivoka ir su dideliu pasitikėjimu.

Paklausus, ar tai nėra bandymas suvilioti rinkėjus su dar viena idėja prieš pat naujus parlamento rinkimus, meras atsakė, jog viską nulėmė konkursas, kuris buvo paskelbtas dar birželio mėnesį, o nugalėtojas paskelbtas rugsėjo devintą dieną.

Primename, kad A. Zuokas oranžinių dviračių idėją bandė įgyvendinti 2001 metais. Tuomet dviračiai buvo išvogti per dvi savaites.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Tomas Juškėnas
(2)
(0)
(1)

Komentarai (8)