KTU mokslininkai kuria naują mokomąją įrangą Lietuvos kariuomenei  (2)

Po ne vienerius metus trukusios partnerystės Kauno technologijos universiteto Gynybos technologijų institutas ir Lietuvos kariuomenė kovo 14 d. pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Pagal ją abi institucijos dar labiau prisidės prie Lietuvos gynybos ir nacionalinio saugumo stiprinimo. Kaip viena iš šio tikslo įgyvendinimo priemonių bus naujos mokomosios įrangos Lietuvos kariuomenės sausumos ir oro gynybos pajėgoms kūrimas, tyrimai ir įdiegimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sutartis suteiks dar daugiau galimybių KTU Gynybos technologijų instituto mokslininkams naudotis Lietuvos kariuomenės infrastruktūra, reikalinga atliekant mokslinius eksperimentus ir sukurtos įrangos bandymus. Lietuvos kariuomenė bus aprūpinta nauja, šiuolaikine ir efektyvia mokomąja ir kita įranga.

Kaip teigė KTU Gynybos technologijų instituto direktorius prof. Algimantas Fedaravičius, įvairiems moksliniams tikslams jau ir iki šiol buvo naudojamasi Lietuvos kariuomenės poligonais (Pabradės, Juodkrantės, Kazlų Rūdos ir kt.) ir kita infrastruktūra. Pasirašyta sutartis leis abiem organizacijom praplėsti bendradarbiavimo sritis, t. y. rengti ir vykdyti bendrus projektus, diegti sukurtus įrengimus ir technologijas krašto apsaugos sistemoje. Instituto specialistai mokslo tyrimų, studijų ir kvalifikacijos kėlimo tikslais galės naudotis Lietuvos kariuomenės pajėgumo elementais (doktrina, organizacija, sistemomis, aprūpinimu, personalu, infrastruktūra).

Lietuvos kariuomenė galės naudotis KTU Gynybos technologijų instituto inžineriniais darbais ir mokslo tyrimų rezultatais, o kariuomenės profesinės karo tarnybos kariai turės galimybę tobulinti žinias KTU.

Nors abi organizacijos dirbo kartu ne vienerius metus, savo partnerystę įteisinti formaliai paskatino ir KTU Gynybos ir technologijų instituto 2012 m. laimėtas Valstybės aukštųjų technologijų projektas „Mokomosios raketinės įrangos kūrimas, tyrimas, įdiegimas ir komercializavimas“. 

Lietuvoje įkūrus Kosmoso asociaciją, keliami ambicingi tikslai nano- ir piko- palydovus išvesti į kosmosą, be to, yra būtini raketiniai taikiniai LK Oro gynybos pajėgų personalui mokyti. Įvertinant KTU turimą įdirbį raketinės technikos kūrimo, tyrimo, ir praktinio realizavimo srityse, šis uždavinys tikrai gali būti sėkmingai įgyvendintas. Tikimasi sukurti tokio tipo raketinės technikos teorinę ir konstravimo bazę, o sukurta įranga galėtų būti pigi, patikima ir saugi bei sėkmingai įdiegta Lietuvos kariuomenėje, Lietuvos kosmoso asociacijoje ir užsienyje.

Kauno technologijos universitetas aktyviai prisideda ir prie nanopalydovo „Lituanica“ kūrimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (2)