Specialiai verslui sukurtas ASUS monstras: praktiškai išbandėme lengviausią 14 colių verslo klasės nešiojamą kompiuterį pasaulyje su stulbinančia baterija ir galimybėmis („ASUS ExpertBook B9“ apžvalga)  ()

Būna kompiuterių, sukurtų žaidimams. Būna ir sukurtų kasdieniams naudotojams, kurie neišmano kompiuterių labai gerai. O būna tokių, kurie yra sukurti įmonėms ir įvairių sričių profesionalams. „ASUS ExpertBook B9“ pavadinime užkoduota, kam skirtas šis kompiuteris. Mes jį naudojome porą savaičių ir štai ką galime apie jį papasakoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra „ASUS ExpertBook B9“?

„ASUS ExpertBook B9“ - tai lengviausias 14 colių verslo klasės nešiojamas kompiuteris pasaulyje. Nepaisant to, kad šis solidžiai atrodantis įrenginys sveria 880 arba 1005 gramus (priklauso nuo baterijos), jis vis tiek pasižymi pakankamai įspūdingomis techninėmis charakteristikomis. Didelį dėmesį „ASUS“ skyrė baterijos resursų naudojimui bei duomenų apsaugai, bet apie viską iš eilės.

„ASUS ExpertBook B9400CEA“

Lietuvoje apie 1 716.00€

  • Procesorius: 11-os kartos „Intel Core i7-1165G7“, 2,8 GHz, 4 branduoliai, 8 loginiai procesoriai;
  • Grafika: integruota „Intel Iris Xe Graphics“;
  • Darbinė atmintis: 16 GB;
  • Atmintis: 1 TB SSD;
  • Ryšiai: „Wi-Fi 6“ ir „Bluetooth 5.0“
  • Ekranas: 14,0 colių, FHD (1920 x 1080), 60 Hz;
  • Baterija: 66 Wh;
  • Lizdai: 1 x USB A, 2 x „Thunderbolt“ (USB C), 1 x HDMI, 1 x 3,5 mm audio, 1 x „Micro HDMI“, „Kensington“ užraktas;
  • Išmatavimai ir svoris: 32,0 x 20,3 x 1,49 cm, 1,0 kg.

„ASUS ExpertBook B9400CEA“, kurį galima vadinti tiesiog „ExpertBook B9“, gali būti sukonfigūruotas ir su kitokiais komponentais. Darbinė atmintis gali būti 8, 16 arba 32 GB, atmintinė - 512 GB, 1 arba 2 TB. Norintys šiek tiek lengvesnio kompiuterio gali rinktis mažesnę 33 Wh bateriją - ją turintis „ASUS ExpertBook B9“ sveria 880 g. Jei norite mūsų rekomendacijos, likite su 66 Wh baterija - vos daugiau nei kilogramą sveriantis kompiuteris vis tiek yra juokingai lengvas.

 

„ASUS ExpertBook B9“ dizainas ir įvesties įrenginiai

„ASUS ExpertBook B9 14'“ - tai kompiuteris tiems, kurie daug keliauja ir dirba. „ASUS“ šį įrenginį pozicionuoja kaip kompiuterį žmonėms iš verslo pasaulio, ypač tiems, kurie yra labai susirūpinę savo informacijos saugumu. Tai - solidus daiktas, neturintis jokių ryškių stiliaus elementų, kartais matomų ant brangesnių įrenginių. Gerai nešiojamų kompiuterių neišmanantys žmonės net iš karto nepasakytų, kad tai - aukštos klasės prietaisas, o tai iš tikrųjų yra privalumas.

Matinis juodas „ASUS ExpertBook B9“ korpusas yra pagamintas iš plastiko, tačiau yra labai kokybiškas ir malonus liesti. Baltai apšviečiama klaviatūra pasižymi tradicine konfigūracija, todėl prie jos pratintis nereikės. Ji yra pakankamai patogi - 1,5 mm atstumu judantys mygtukai nenustebins nei savo forma, nei išdėstymu. „ASUS ExpertBook B9“ klaviatūra yra apšviesta, bet turi tik vieną apšvietimo lygį (įjungtas/išjungtas). Senesni ir pigesni „ASUS“ kompiuteriai turėdavo tris klaviatūros apšvietimo lygius, bet daug naudotojų naudodavo tik maksimaliai ryškų.

„ASUS ExpertBook B9400CEA“ turi labai gerą integruotą pelę - to ir reikėtų tikėtis, turint omenyje, kad tai yra keliautojams skirtas įrenginys. 129 x 65 mm dydžio stiklu dengta pelė turi „ASUS NumberPad“ technologiją - spustelėjus pažymėtą kampą pelė tampa skaičių klaviatūra. Šis ne viename nešiojamame „ASUS“ kompiuteryje sutinkamas įrankis yra naudingesnis nei manote - 14 colių kompiuteriai įprastai skaičių klaviatūros neturi, o ji iš tikrųjų kartais praverčia. Be to, net ir įjungus skaičių klaviatūrą pelė nepraranda savo funkcionalumo - išmani sistema atspėja, kada norite pajudinti kursorių, o kada parašyti vieną ar kitą skaičių.

 

Pati integruota pelė yra aukštos klasės įrenginys. Jos paviršius yra malonus liesti, ji yra pakankamai didelė, turint omenyje kompiuterio dydį. Be to, ji pasižymi PTP technologija - ji atpažįsta ir mažus tikslius prisilietimus, nereaguoja į netyčinį kontaktą su riešu, o įvairūs gestai gali įtraukti iki keturių pirštų. Kur nors oro uoste skrydžio laukiantis „ExpertBook B9“ savininkas tikrai džiaugsis šia pele - tai yra labai geras įvesties įrenginys.

„ExpertBook B9“ turi ir integruotą virtualią asistentę „Alexa“ - jai skirtas prie pelės esantis šviečiantis brūkšnelis, nurodantis, kad sistema veikia. Ji suteikia valdymo balsu galimybes. Pavyzdžiui, taip galima pasižymėti artėjančius susitikimus.

Tuo tarpu „ASUS ExpertBook B9“ kamera malonių staigmenų nepateikia. Tai - 720p įrenginys su veidų atpažinimo sistema. „ASUS“ gamina išmaniuosius telefonus su žymiai geresnėmis priekinėmis kameromis - kodėl „ExpertBook B9400CEA“ kamera yra tokia, kuri nebūtų laikoma nuostabia ir prieš 5 metus? Gerai apšviestus veidus ji filmuoja neblogai, bet jei už jūsų yra šviesos šaltinis stebuklų iš „ASUS ExpertBook B9“ kameros nesitikėkite.

Ir tai yra šioks-toks nusivylimas, turint omenyje, kiek daug laiko šiais laikais praleidžiame virtualiuose susitikimuose. Tam „ExpertBook B9“ turi puikius mikrofonus. Apskritai, šio kompiuterio audio sistema yra labai gera - ant jo, kaip ir ant kitų aukštesnės klasės „ASUS“ įrenginių rasite „Harman Kardon“ žymą. Ji sukurta turint omenyje video konferencijas, tai kodėl didesnis dėmesys nebuvo skirtas kamerai? Gali būti, kad geresnei kamerai tiesiog neliko vietos, nes „ExpertBook B9“ yra labai plonas, o ir rėmelis aplink ekraną yra labai mažas.

 

Kitas nusivylimas - „ExpertBook B9“ neturi jokio kortelių skaitytuvo. Greičiausiai gamintojas nusprendė, kad žmonės, kuriems skirtas šis įrenginys, daug nefilmuoja ir nefotografuoja. Šis kompiuteris neturi ir LAN lizdo, bet pakuotėje rasite tam skirtą adapterį.

Dėmesys saugumui

Įprastai saugumui neskirtume atskiro skyrelio, bet „ASUS ExpertBook B9“ yra to vertas. Kodėl? Na, nes aukšto rango korporacijų darbuotojai dirba su komerciškai jautria informacija, kuri labai sudomintų hakerius (kurie galėtų prašyti išpirkos), vagis ar konkurentus.

„ASUS ExpertBook B9“ kamerą galima išjungti ir paslėpti. Tai nėra tik programiškai integruota funkcija - tiesiog ta kamera turi fizinę užsklandą. Tai reiškia, kad jolks programišius jos negalės patraukti. Fiziniu įrenginio saugumu galima pasirūpinti ir naudojant „Kensington“ užraktą - kartais įmonės taip prirakina savo saugomus kompiuterius.

„ASUS ExpertBook B9“ turi IR kamerą su „Windows Hello“ veido atpažinimo sistema - ją galima naudoti kompiuteriui atrakinti. Šis kompiuteris, žinoma, turi ir pirštų antspaudų skaitytuvą. Ir visą eilę programinių saugumo sistemų, leidžiančių apsaugoti kompiuterio viduje ar USB įrenginiuose saugomus duomenis - tai yra „ASUS Business Manager“ dalis. „ASUS ExpertBook B9400CEA“ yra sertifikuotas kaip „Windows Secured-core PC“ ir yra laikomas vienu saugiausių (pasak gamintojo - pačiu saugiausiu) kompiuterių savo klasėje.

Darbas

„ASUS ExpertBook B9“ yra rimtas darbui skirtas įrankis. 11-os kartos „Intel Core i7-1165G7“ procesorius yra pakankamai greitas, o ir integruota „Intel Iris Xe Graphics“ veikia labai gerai. Žinoma, tai nėra žaidimams skirtas įrenginys, nors lengvesnius žaidimus jis gali įveikti be didesnių problemų (tik tuomet ventiliatoriai skleis didesnį triukšmą). 16 GB darbinė atmintis ir du SSD užtikrina labai greitą sistemos veikimą, o „Wi-Fi 6“ pasirūpina stabilia jungtimi su internetu.

 

„ExpertBook B9“ turi FHD (1920 x 1080) IPS ekraną su LED apšvietimu. Jis yra pakankamai ryškus net ir kai jį užlieja tiesioginiai saulės spinduliai. Jis nenustebins savo spalvų tikslumu ar rezoliucija, bet juk tai ir nėra vaizdinės medžiagos kūrėjams skirtas įrenginys. Jis nėra liečiamas, bet naudotojui reikės nuspręsti, ar tai yra trūkumas. O štai audio sistema su dirbtinio intelekto valdoma triukšmo slopinimo technologija veikia labai gerai. Jei video konferencijoje turėsite dalyvauti būdami triukšmingoje aplinkoje, mikrofonai to triukšmo jūsų pašnekovams netransliuos. „ASUS ExpertBook B9“ kolonėlės nėra pačios garsiausios, bet garsas yra kokybiškas ir aiškus. Galbūt muzikos mėgėjams pritrūks žemo dažnio tonų, bet tai nėra audiofilams skirtas įrenginys - žiūrėti filmus ar dalyvauti virtualiuose susitikimuose su šia garso sistema yra tikras malonumas.

Vienas iš didžiausių „ASUS ExpertBook B9“ privalumų yra baterija. Mūsų atveju tai - 66 Wh elementas. Talpa galbūt ir nestebina - daug kompiuterių turi 70 Wh ir didesnes baterijas. Tačiau „ExpertBook B9“ savo energijos resursus naudoja labai taupiai. Dirbant įprastus biuro darbus (rašymas, informacijos ieškojimas internete, šiek tiek video peržiūros) šios baterijos resursų pakanka 10 ir daugiau valandų. Aišku, didesnės apkrovos ir maksimaliai ryškus ekrano apšvietimas baterijos veikimą sutrumpins iki 6-8 valandų, bet tai - vis tiek geras rezultatas. Net ir skrisdami per Atlantą galėtumėte peržiūrėti vieną-kitą filmą ir įkrovimu susirūpintumėte tik pasiekę kelionės tikslą. Pakuotėje esantis 65 W įkroviklis bateriją įkraus per vos daugiau nei valandą.

 

Didelė baterija, mažas svoris, patogus valdymas integruota pele - visa tai tarsi pabrėžia, kad „ExpertBook B9“ yra sukurtas keliaujantiems. Oro uoste ar traukinyje jis nekris į akis. Pakuotėje pirkėjai ras ir medžiaginį dėklą, kuris padės apsaugoti kompiuterį nuo įbrėžimų.

Apibendrinimui

„ASUS ExpertBook B9“ tikrai būtų vienas iš geriausių 14 colių nešiojamų kompiuterių, kuriuos išbandytumėte. Lengvas, solidus, saugus, patogus ir galingas „ExpertBook B9“ yra puikus įrankis darbui. Tačiau kartu tai - pakankamai nišinis daiktas, skirtas tiems, kurie daug dirba keliaudami, tačiau jų darbas nėra susijęs su profesionaliu vaizdo įrašų redagavimu, 3D modeliavimu ar panašiomis veiklomis, kurioms tikriausiai reikėtų ir geresnio monitoriaus, ir didesnės darbinės atminties, ir geresnių grafikos galimybių. Žmonėms, kuriems jis yra skirtas, „ExpertBook B9“ yra nuostabus pagalbininkas, todėl jų tikriausiai neatbaidytų ir gerokai 1,5 tūkstančius eurų peržengianti kaina.

Privalumai:

  • Įspūdingos techninės charakteristikos;
  • Solidus ir rimtas dizainas;
  • Lengviausias klasėje;
  • Labai geras baterijos tarnavimo laikas ir galingas įkroviklis;
  • Didelis dėmesys saugumui.

Trūkumai:

  • Silpnoka internetinė kamera, vietoje jos geriau įsigyti profesionalią išorinę;
  • Didelė kaina.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()