Kaip išsirinkti kompiuterį verslininkui, studentui ir paprastam žmogui?  (6)

Kompiuteris jau seniai nėra prabangos prekė, dabar kiekvieno namuose įprasta turėti bent vieną, jei ne kelis. Anksčiau daugeliui prieinamas kompiuteris buvo stacionarus, dabar – mobiliais laikais, žmonės nori kompiuterį laikyti šalia savęs, kad bet kada galėtų juo naudotis, todėl renkasi nešiojamą kompiuterį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš dabartinės pasiūlos sunku išsirinkti tinkamą, kai kurie renkasi pagal grožį, kiti pagal baterijos budėjimo trukmę, kiti pagal parametrus ar savo nustatytus kriterijus. Dažnai klientai klausia koks kompiuteris yra „geras“? Kaip už naują kompiuterį nepermokėti? Kaip išsirinkti kompiuterį, kuris nebūtų morališkai pasenęs? Kompiuterių priežiūros ir remonto įmonė AmberMouse konsultuodami savo klientus apie IT įrangos atnaujinimo reikalus su tokiais klausimais susiduria nuolatos, o patarimai, neskaitant netradicinių atvejų, dažniausiai būna tie patys. Tad dabar norime apžvelgti pagrindinius nešiojamo kompiuterio komponentus, į kuriuos vertėtų atsižvelgti perkant kompiuterį.

Procesorius

Pagrindinė kompiuterio dalis be kurios kompiuteris nedirbs yra procesorius (CPU). Vertėtų rinktis iš Intel i3, i5 ar i7 serijos. Šie procesoriai palyginus neseniai atsirado rinkoje, jie greiti ir galingi. Turbo boost – viena iš Intel naudojamų technologijų, kuri naudojama i5 ir i7 procesoriuose. Ši technologija pasižymi tuo, kad kompiuteriui atliekant paprastus procesus naudojamas ne visas procesoriaus galingumas, o kai atsiranda procesų kuriems reikia daugiau kompiuterio resursų, procesorius automatiškai pradeda dirbti visu pajėgumu. i3 ir i5 procesoriai dabar yra prieinamiausi, jie sąlyginai nebrangūs ir galingi. Šie procesoriai puikiausiai tiks kasdieniniams ir sudėtingesniems darbams atlikti. i7 procesorių rekomenduojame tiems kas dirba su daug resursų naudojančiomis programomis, t. y. video redagavimo programas, braižybos ir projektų kūrimo. Kita naudojama nauja Intel technologija yra – Hyper-Threading. Ši technologija „padvigubina“ branduoliu skaičių ir tokiu būdu gali apdoroti du kartus daugiau informacijos. Naudodami kompiuterius su šiais procesoriais jūsų atliekami darbai vyktų kur kas greičiau ir sklandžiau.

Kompiuterio atmintinė

Kita svarbi kompiuterio dalis yra atmintinė (RAM). Rekomenduojame rinktis ne mažiau 4 GB. Atmintinė labai susijusi su procesoriumi, abu komponentai atsakingi už programų veikimo greitį. Nerekomenduojama rinktis daugiau negu 4 GB, jei nežadate dirbti su sudėtingomis grafikos programomis. Geriausia rinktis 4 GB vienoje plokštelėje, bet ne 3 GB (dažniausiai prie kompiuterio aprašo būna parašyta 2+1 GB), nes jei ateityje norėsite atnaujinti kompiuterį, reikės daugiau investuoti į naujos detalės pirkimą. Teks vieną plokštelę išimti, kad įdėtume kitą. Pvz.: Jei norite 4 GB RAM, o kompiuteryje yra 3 GB, tai neužteks nusipirkti dar 1GB, reikės išimti turimą 1 GB ir įsigyti 2GB, o tai bus kur kas brangiau.

Kietasis diskas

Kietajame diske yra saugoma visa jūsų kompiuteryje esanti informacija – dokumentai, muzika, video medžiaga. Talpa rekomenduojame rinktis 500 GB, nebent turite daug muzikos, dažnai saugote didelės raiškos filmus arba turite daug nuotraukų, kurias laikote kompiuteryje. Prie kietojo disko talpos dažnai būna prierašas 5400RPM ar 7200RPM, tai reiškia kaip greitai bus pasiekiami jūsų duomenys. Dažniausiai kompiuteriuose naudojama SATA tipo kietieji diskai su 5400RPM, patariame rinktis su 7200RPM, arba renkantis kompiuterį prašyti, kad būtų pakeistas kietasis diskas į greitesnį. Jeigu biudžetas leidžia, galima galvoti apie kompiuterį su naujos kartos kietuoju disku – SSD. Kol kas jie dar gana brangūs, bet pranašesnis už SATA tipo kietuosius diskus, nes naudoja mažiau energijos, tokiu būdu taupoma baterija, yra žymiai greitesni, neskleidžia kietajam diskui būdingų garsų, bet vienas didžiausių jo minusų yra tai, kad jeigu sugenda – tai iš karto! Tada jau nėra galimybės išsaugoti savo svarbių dokumentų. Senesnio tipo SATA kietieji diskai genda po truputi ir tai girdisi. Pradeda tyliai ūžti ar skleisti kitus garsus, vėliau garsėja ir sugenda. Jei kietasis diskas ūžia gana garsiai, rekomenduojama pasidaryti atsargines duomenų kopijas. Atminkite: programos, vaizdo įrašai ir muziką įkeliami į atmintinę iš kietojo disko, tad jei pasirinksite lėtą kietąjį diską, kompiuterio greitis sulėtės, net jei procesorius ar atmintinė bus labai greiti. Dažnai kietasis diskas yra lėčiausia kompiuterio dalis.

Vaizdo korta

Vaizdo korta – komponentas, kuris atsako už grafikos pateikimą į ekraną. Nešiojamuose kompiuteriuose nėra galimybės jos pakeisti, bent jau lengvai, nes video korta yra prilituota prie pagrindinės plokštės. Nors yra kompiuterių kuriuose numatyta keitimo galimybė, bet juos sunku rasti, o dar sunkiau bus pakeisti. Renkantis reikia iš karto nuspręsti ar naudosite kasdieninėms užduotims ar sudėtingai grafinei kūrybai. Vaizdo korta gali būti dviejų rūšių: integruota ir ne. Integruota vaizdo korta naudos mažiau baterijos energijos. Jeigu kompiuteris skirtas ne žaidimams, tada patartume rinktis integruotą vaizdo kortą. Jeigu planuojate dirbti su dokumentais, naršyti internete, žiūrėti filmus, nuotraukas skirtumo tarp 512 MB ir 1 GB jūs nepajusite, tik 1 GB vaizdo korta naudos daugiau baterijos resursų. Standartiniams procesams atlikti visai užtenka 512 MB atminties, 1GB jeigu kompiuteris bus skirtas žaidimams ar naudosite grafikos kūrimo programas.

Keletas papildomų kompiuterio savybių

Prekyboje dažniausiai sutinkama 32 bitų ir 64 bitų architektūros kompiuteriai. Geriausia rinktis 64 bitų. Kompiuteris bus greitesnis, lyginant su tos pačios komplektacijos 32bit ir išnaudos visas atmintinės galimybes, jei atmintinė kompiuteryje yra virš 4 GB. Dar vienas pastebėjimas – rinkitės kompiuterį su Windows 7 Home Premium operacine sistema. Bus visos standartinės operacinės sistemos funkcijos, Windows 7 Starter yra apribota versija. Jeigu renkatės Professional arba Ultimate, tai tik žinodami specifines savybes, kurių jums tikrai reikia, jeigu apie savybes nežinote tada tiesiog permokate už tai, ko Jums nereikia.

Dažnai tenka didesnį kiekį informacijos iš vieno kompiuterio į kitą perkelti, naudojant USB atmintines. Perkeliant informaciją iš kompiuterio į atmintinę ar nešiojamą kietąjį diską tenka kartais ilgiau palaukti, šį laiką galima sutrumpinti naudojant naujesnę USB 3.0 technologiją. Anksčiau buvo paplitusi USB 2, kuri greičiausiai šiandien yra jūsų kompiuteryje. Su naująja technologija duomenis bus perkeliami žymiai greičiau. Pvz.: Jeigu norėtumėte perkelti 500 nuotraukų naudojant USB 3.0 technologiją, procesas užtruktų apie 20 sekundžių, jei su USB 2 – apie 1 min 20 sekundžių. Tad jei jums yra svarbus perkėlimo greitis, rinkitės kompiuterį, turintį greitesnę technologija, taip pat reikėtų nepamiršti, kad ir atmintinė ar nešiojamas kietasis diskas turi palaikyti USB 3.0 (vizualiai galima pamatyti ar įrenginys turi šią technologiją, kištukas būna melsvos spalvos arba su prierašu „Super Speed“).

Jeigu mėgstate žiūrėti aukštos kokybes filmus, rekomenduojame pasirinkti Blue-ray optinį įrenginį, jeigu aukšta kokybė nedomina, rinkitės standartinį įrašantį įrenginį – DVD RW.

Naudojantis nešiojamu kompiuteriu vienas iš privalumų yra tai, kad nereikia jokių laidų, taip pat ir internetu galima naudotis prisijungiant prie bevielės prieigos taškų, kurių gausu prekybos centruose, kavinėse ar biure. Naujuose kompiuteriuose jau būna įdiegta bevielio tinklo plokštė, bet norint, kad kompiuteris galėtų priimti greičiausią bevielio interneto signalą, svarbu pasirinkti kompiuterį, kurio tinklo plokštė palaiko 802.11n technologiją. Svarbi paskutinė raidė – N, senesnės yra 802.11b ir 802.11g.

Apibendrinant siūlome rinktis kompiuterį, kurio techniniai duomenys būtų:

  • Procesorius (CPU) – i3 arba i5
  • Atmintinė (RAM) – 4 GB
  • Kietasis diskas (HDD) – 500 GB 7200RPM
  • Video korta (GPU) – 512 MB
  • Jungtis USB 3.0
  • Optinis įrenginys DVD RW
  • Bevielio tinklo plokštė 802.11n
  • Kompiuterio architektūra – 64 bit.

Tokius reikalavimus atitinkantys kompiuterių pavyzdžiai – DELL Inspiron N5110 ir DELL Vostro 3550:

Jei norite individualios konsultacijos, patarimų ir pagalbos praktiniais IT klausimais, nedvejodami kreipkitės į http://www.ambermouse.lt/

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(170)
(15)
(124)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: