Koks animacinių filmų ir komiksų herojus pasaulyje yra garsesnis net už Kalėdų Senelį? Įspūdinga 90 metų istorija (Video)  ()

Žinomiausias pasaulyje animacinių filmų ir komiksų herojus peliukas Mikis švenčia garbingą jubiliejų – jam sueina 90 metų! Net devynis dešimtmečius gyvuojantis animacinis personažas iki pat šiandien išlieka vienas mėgstamiausių vaikų herojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą peliukas Mikis ekrane pasirodė 1928-aisiais animaciniame filmuke „Vilis iš garų laivo“ („Steamboat Willie“). Tai buvo pirmasis kino istorijoje įgarsintas filmukas, sukėlęs revoliuciją iki tol vyravusioje nebyliosios animacijos epochoje. Tada peliukas Mikis kalbėjo Walto Disney balsu.

Peliuką Mikį sukūrė pats Waltas Disney kartu su vienu talentingiausių savo komandos kūrybininkų Ubu Iwerksu. Iš pradžių jų personažas buvo pavadinas Mortimeriu, tačiau Walto Disney žmona Lilian įtikino, kad peliukui labiau tinka Mikio vardas.

Vos per porą metų Mikis tapo vienu mėgstamiausių animacinių herojų pasaulyje, ir jam įkandin buvo sukurti kiti peliuko draugai: ančiukas Donaldas, jo simpatija Deizi, nenuoramos šunys Plutas ir Gufis. Visi šie animaciniai personažai populiarūs tebėra iki šių dienų.

Beje, įdomu tai, kad iš pradžių peliukas Mikis buvo triušis, vardu Osvaldas. Tai buvo pirmas animacinis personažas, turėjęs savitą asmenybę, o iš išvaizdos jis buvo ganėtinai panašus į dabartinį Peliuką Mikį.

Triušį Osvaldą sukūrė pats Waltas Disney po kino kompanijos „Universal Pictures“ sparneliu, tačiau kilus konfliktui dėl autorinių teisių, kompanija pasisavino šį personažą, taip pat ir kelis animatorius, dirbusius prie Osvaldo filmuko.

Pralaimėjęs teisinę kovą ir likęs be savo personažo, Waltas Disney nusprendė, kad reikia sukurti naują herojų, kuris visiškai priklausytų jo kompanijai, ir kartu su jau minėtu Ubu Iwerksu (jis buvo vienas iš animatorių, neišdavusių Disney ir likusių su juo po konflikto su „Universal Pictures“) sugalvojo peliuką Mortimerį, ilgainiui tapusį Mikiu.

Štai daugiau įdomių faktų apie peliuką Mikį, kurių galbūt dar nežinojote:

  • Peliukas Mikis mūvi baltas pirštines tam, kad būtų įmanoma matyti jo rankas, antraip jos susilietų su kūnu. Tai ypač buvo aktualu anksčiau, kai animacijos technologijos nebuvo tokios pažengusios kaip šiandien.
  • Peliukas Mikis yra pasaulyje labiau atpažįstamas personažas negu Kalėdų Senelis.
  • Peliukas Mikis yra pirmasis animacinis personažas, gavęs savo vardo žvaigždę Holivudo šlovės alėjoje. Tai įvyko 1978 metais, švenčiant 50-ąjį peliuko Mikio gimtadienį.
  • Visuose Disneilanduose yra prislapstytų peliukų Mikių – jų ieškoti yra viena iš pramogų parko atrakcijų.
  • Visi kandidatai, norintys dirbti peliuku Mikiu Disneilande, privalo būti nuo 142 iki 157 cm ūgio. Beje, jie visi privalo nepriekaištingai įvaldyti jo rašyseną, kad galėtų dalyti identiškus autografus – o tai nėra lengva, turint omeny, kad aktoriai privalo mūvėti didžiules pirštines.
  • Pirmasis ištartas peliuko Mikio žodis buvo „Dešrainiai!“, štai čia galite pažiūrėti šį epizodą:

  • Waltas Disney yra sakęs, kad peliukas Mikis ir pelytė Minė iš tiesų yra susituokę, tačiau savo santuoką laiko privačia ir net neturi bendrų namų.
  • Peliukas Mikis turi tik keturis pirštus, nes penki jų Waltui Disney atrodė „kaip krūva bananų“.
  • Sukurti pirmuosius du peliuko Mikio filmukus (bendra jų trukmė – apie 14 minučių) kainavo 2,5 tūkst. JAV dolerių. Šiandien ši suma prilygtų 35,6 tūkst. JAV dolerių.
  • Aštuntajame dešimtmetyje peliukas Mikis išleido disko muzikos albumą, kuris net dukart tapo platininiu.
  • Peliukas Mikis yra pats populiariausias kandidatas į prezidentus: balsalapiuose yra vieta, kurioje ranka galima įrašyti savo palaikomą kandidatą, ir dažniausiai čia įrašomas būtent peliukas Mikis!
  • Holivudo legenda Mickey Rooney, nominuotas keturiems „Oskarams“, prisipažino, kad savo slapyvardį pasirinko įkvėptas peliuko Mikio. Tikrasis aktoriaus vardas buvo Joe Yule`as jaunesnysis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()