Mažiausia pasaulyje Valentino dienos širdutė  (7)

Paladžio atomus patalpinus ant anglies pagrindo, jie spontaniškai suformavo šią 8 nanometrų skersmens širdutę. Eksperimentą atlikę Birmingemo universiteto mokslininkai sako nesitikėję tokio rezultato ir juokauja, jog širdutę pagaminti pavyko kaip tik Valentino dienai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atomus mikroskopu "JEOL 2100F" tyrę Birmingemo universiteto Nanomatmenų fizikos mokslinių tyrimų laboratorijos (Nanoscale Physics Research Laboratory) specialistai Zhiwei Wang ir David Pearmain sako, jog "eksperimentą atliko su meile, tačiau visiškai neketino atomų sudėlioti į tokią formą". Tiesa, nuostabus paladžio atomų kūrinys nebus niekam padovanotas. 8 nanometrų dydis tikrai nematomas plika akimi, nekalbant apie tai, kad jį įžiūrėti pajėgus ne kiekvienas mikroskopas. 

Šią širdutę primenančios atomų sankaupos praktikoje naudojamos kaip katalizatoriai, reikalingi atliekant tikslias chemines reakcijas. Tikslus atomų architektūros valdymas sudaro sąlygas įgyvendinti sudėtingus eksperimentus, sumažinti reakcijai atlikti reikalingą metalo atomų skaičių ir padidinti cheminių reakcijų selektyvumą, aiškina laboratorijos vadovas profesorius Richard Palmer.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: