Teisėjų šališkumas priklauso nuo žaidimo pusės  (12)

Europos futbolo teisėjai dažniau fiksuoja pražangas, kai puolama iš dešinės į kairę aikštės pusę, išsiaiškino mokslininkai. Kaip praneša „The Daily Telegraph“, mokslininkai, tyrę teisėjų sprendimus, išsiaiškino, kad pražangų daugiau fiksuojama dėl to, kad taip teisėjus pasąmoningai veikia jų išmoktas skaitymo būdas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų išvados taip pat leidžia teigti, kad tą pačią situaciją teisėjas, žiūrintis iš dviejų skirtingų pozicijų, gali įvertinti skirtingai. Mokslininkai jau anksčiau yra teigę, kad žmonės, kurie skaito iš kairės į dešinę, linkę šališkiau vertinti dalykus, kurie juda priešinga kryptimi.

Pensilvanijos universiteto (JAV) mokslininkai paprašė 12 universiteto futbolo komandos žaidėjų – vis jie buvo anglakalbiai – peržiūrėti futbolo aikštėję įvykusius incidentus ir pasakyti, kada turėtų būti skirtas baudos smūgis. Pastebėta, kad savanoriai dažniausiai baudas skirdavo tada, kai incidentas įvykdavo judant iš dešinės į kairę. Vertinant tas pačias, tik veidrodžio principu apverstas situacijas, pražangų užfiksuota daug mažiau.

Alexanderas Kranjecas, Pensilvanijos universiteto Neurologijos departamento vadovas, neabejoja, kad tokias pačias kaip ir tyrimo savanorių klaidas daro ir oficialių rungtynių arbitrai. „Pagrindinis teisėjas – dažniau nei šoniniai teisėjai – būna tose pozicijose, iš kurių teisingai įvertinti situaciją sudėtingiau“, – cituojamas mokslininkas.

Britų dienraščio internetinė svetainė primena, kad teisėjai yra mokomi aikštėje judėti įstrižomis linijomis. Pasak mokslininkų, kaire įstriža linija judantis teisėjas palaikys puolančiąją komandą, o besiginantieji teisėjo malonės galėtų sulaukti, jei šis bėgs dešine įstriža linija. Amerikiečių mokslininkų straipsnis publikuotas viešajame mokslo bibliotekos portale „PLoS ONE“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: