Ar egzistuoja gyvybei tinkama egzoplaneta „Gliese 581g“?  (14)

Egzoplanetos „Gliese 581g“ atradimas sukėlė tikrą šurmulį – astronomai džiaugėsi, jog surado labai įdomią ir į Žemę panašiausią planetą, nežemiškos gyvybės šalininkai jau ėmė kurpti galimų planetos gyventojų portretus, tačiau ar tik visas šis sujudimas nebus gerokai per anksti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bent jau kalboms apie gyvybę šioje egzoplanetoje – tikrai per anksti. Mat kai kurie astronomai visai pagrįstai suabejojo pačiu planetos egzistavimo faktu. Kaip tai gali būti? Pasirodo, La Silla observatorijos teleskopu atliktų stebėjimų duomenys nepatvirtina, kad ši planeta, apie kurios egzistavimą buvo paskelbta rugsėjo mėnesį, iš tiesų yra. Plačiau apie „Gliese 581g“ atradimą ir planetos fizines savybes galite paskaityti šiame straipsnyje, tad nebesiplėsime.

Mokslininkai šias abejones dėl „Gliese 581g“ egzistavimo išsakė Tarptautinės astronomų sąjungos (IAU) simpoziume, skirtame planetų sistemoms aptarti.

Išvadas apie „Gliese 581g“ egzistavimą mokslininkai padarė išanalizavę Havajų Kecko observatorijoje 11 metų vykdytų stebėjimų duomenis. Šie duomenys lyg ir sutapo su anksčiau paskelbtais stebėjimų duomenimis, gautais 2004-2008 m. iš La Silla observatorijoje esančio HARPS spektrografo. Būtent įvertinus HARPS duomenis, „Gliese 581“ sistemoje anksčiau buvo atrastos kitos keturios planetos.

Tačiau dabar HARPS grupės narys Francesco Pepe iš Ženevos observatorijos, kalbėdamas simpoziume pranešė, kad tiriant spektrografo duomenis aiškių planetos pėdsakų nepavyksta rasti.

„Po to, kai 2009 m. buvo aptikta mažiausios masės planeta, Gliese 581e, mes surinkome dar beveik 60 HARPS matavimų, tad iš viso gavome 180 duomenų, surinktų per 6,5 metus, rinkinį. Šiuose duomenyse akivaizdžiai matyti tik planetos b, c, d ir e, kurios buvo rastos anksčiau... Nepaisant maksimalaus instrumento tikslumo ir didelio matavimų skaičiaus, šios potencialios penktosios planetos signalo amplitudė per maža aiškiam identifikavimui ir yra beveik matavimo paklaidos lygyje“, – paaiškino F. Pepe žurnalui „Astrobiology Magazine“.

Tad ką iš tikro mokslininkai aptiko – optinį triukšmą ar visgi tikrą, tik labai silpną spektrinį signalą iš planetos? Turbūt tai bus naujų tyrimų ir straipsnių tema.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (14)