Kinija paskelbė naujausias Mėnulio nuotraukas  (7)

Kinijos kosmoso tyrimų agentūra paskelbė pirmąsias Mėnulio paviršiaus nuotraukas, kurias į Žemę perdavė naujasis šios šalies Mėnulio palydovas „Chang'e -2“. Šis spalio pradžioje Mėnulio orbitą pasiekęs kosminis aparatas didelės raiškos fotokamera iš nedidelio aukščio fotografuoja Mėnulį ieškodamas geriausių vietų būsimajam Kinijos mėnuleigiui „Chang'e -3“ nusileisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos Mėnulio tyrimų programos administracijos paskelbtos pirmosios „Chang'e - 2“ nuotraukos buvo padarytos spalio pabaigoje. Jose matomas Mėnulio šiaurės pusrutulyje esančios Vaivorykščių įlankos (Sinus Iridium) regionas. Tai sąlyginai plokščia vieta, vietomis išraižyta įvairaus dydžio kraterių.

„Chang'e - 2“ palydovas buvo paleistas spalio 1 dieną, Mėnulio orbitą jis pasiekė po 5 dienų. Ieškodamas geriausių nusileidimo vietų 2013 metais Kinijos planuojamam paleisti mėnuleigiui, šis kosminis zondas dabar skrieja aplink Mėnulį vos 15 kilometrų aukščio orbita. Didelės raiškos kameros nuotraukos iš tokios orbitos leis Kinijos mokslininkams sudaryti tikslius žvalgomo Mėnulio regiono erdvinius žemėlapius.

Pranešama, kad „Chang'e - 2“ misija kainavo Kinijai apie 134 mln. JAV dolerių. Šios šalies politinė vadovybė didžiuojasi Kinijos kosminiais pasiekimais, ir Mėnulio tyrimų programa šiuo požiūriu yra labai svarbi.

Pasak Kinijos naujienų agentūros „Xinxua“, iš viso yra parinktos 5 potencialios mėnuleigio „Chang'e - 3“ nusileidimo vietos, tačiau Vaivorykščių įlanka esanti aiški favoritė.

Šis Mėnulio regionas yra maždaug 236 km pločio, jo koordinatės – beveik 44 laipsniai šiaurės platumos ir 31 laipsnis vakarų ilgumos. Pasak Kinijos Mėnulio tyrimų programos vadovo Wu Weireno, geologinė Vaivorykščių įlankos struktūra pasižymi didele įvairove, todėl šiame regione mėnuleigio atliekami tyrimai bus didesnės mokslinės vertės. „Kitose Mėnulio vietose jau buvo nusileista, todėl norėjome pasirinkti tokią, kurios dar niekas netyrė, – sakė mokslininkas. – Anksčiau, vykdant daugumą Mėnulio tyrimų programų, buvo leidžiamasi palei Mėnulio ekvatorių, nes čia lengviau kontroliuoti ir vykdyti manevravimą, tačiau „Chang'e -3“ imsis didesnių iššūkių.“

Po to, kai „Chang'e -2“ iš itin žemos orbitos didele raiška nufotografuos visus potencialius būsimojo mėnuleigio nusileidimo rajonus, jis bus pervestas į nuolatinę maždaug 100 km aukščio orbitą ir ims vykdyti Mėnulio paviršiaus tyrimus.

Pirmasis Kinijos Mėnulio palydovas „Chang'e -1“ buvo paleistas 2007 m. spalį. Jo tyrimų programa truko 16 mėnesių, kol 2009 m. kovą jis buvo nukreiptas į Mėnulio paviršių.

Kinija siekia iki 2017 metų į Žemę parvežti pirmuosius Mėnulio grunto ir akmenų pavyzdžius, o iki 2020 į Mėnulį paleisti pilotuojamą misiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)