Genai leis nuspėti plaukų spalvą  (2)

Mokslininkai teigia atradę būdą nuspėti žmogaus galimą plaukų spalvą pagal DNR esančią informaciją, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios studijos rezultatai gali atverti naujų galimybių teisminiams tyrimams: iš nusikaltimo vietoje paliktų plaukų DNR liekanų būtų įmanoma nustatyti įtariamojo plaukų spalvą. Tokia informacija vėliau būtų naudojama sudarant ieškomo asmens fotorobotą.

Jungtinė olandų – lenkų mokslininkų komanda savo tyrimo detales paskelbė žurnale „Human Genetics“. Tyrėjai išsiaiškino, kad įmanoma daugiau nei 90 proc. tikslumu nustatyti, ar žmogus turi rausvus plaukus. Toks pat tikslumas egzistuoja ir nustatant juodus plaukus. Daugiau nei 80 proc. tikslumu galima sužinoti, ar asmens plaukai buvo gelsvi ar rudos spalvos.

Naujasis genetinis tyrimas galėtų taip pat padėti atskirti plaukus, kurie yra panašių atspalvių, pavyzdžiui, raudonus ir rausvus arba šviesiai gelsvus ir tamsiai gelsvus plaukus.

Tyrimui vadovavęs mokslininkas Manfredas Keizeris (Manfred Kayser) iš Erazmo universiteto Medicinos centro Roterdame pabrėžė, kad dabar galima nuspėti skirtingas plaukų spalvas iš DNR. „ati yra nemenka pažanga, - tvirtina mokslininkas. - Nes iki šiol iš DNR buvo galima nustatyti tik raudoną plaukų spalvą, kuri ir taip yra pakankamai reta“.

Tyrimo grupė analizavo šimtų europiečių DNR spiralėse glūdinčią informaciją apie plaukus. „Mūs domino 11 genų, galinčių suteikti informaciją apie plaukų spalvą“ – detalizuoja M.Keizeris.

Žmogaus fenotipo (plaukų ar akių spalvos, kraujo sudėties ir pan. savybių) nustatymas remiantis DNR slypinčia informacija yra sparčiai besiplečiantis mokslinių tyrimų laukas. Neseniai esame publikavę naujieną apie tai, jog jau įmanoma iš kraujo nustatyti asmens amžių. Tiesa, DNR gali padėti pakankamai tiksliai įvertinti ir atskleisti toli gražu ne visas, o tik keletą fenotipo savybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (2)