Didėjant kūno apimtims, storėja ir kaulai  (3)

Jei nebeįtelpate į mėgstamiausius džinsus, tai dar nereiškia, kad priaugote kelis nereikalingus kilogramus. Gali būti, kad problema – jūsų kaulai, mano mokslininkai. Nors priimta manyti, kad po 20 metų amžiaus dauguma žmonių nebeauga, naujausio tyrimo, kurio rezultatai išspausdinti žurnale „Journal of Orthopaedic Research“ įrodė, kad dubens kaulai tiek vyrams, tiek moterims platėja net iki 80 metų amžiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigia tyrimui vadovavęs mokslų daktaras Laurence‘as E. Dahnersas iš Šiaurės Karolinos medicinos mokslų universiteto, dauguma žmonių gali pamanyti, kad jie pastorėjo, nors iš tikrųjų tiesiog auga jų kaulai. Su šiuo fenomenu mokslininkas susidūrė studijuodamas rentgeno nuotraukas pacientų, dalyvavusių tiriant bursito susirgimą, skelbia „ABC News“.

Sprendžiant ir rentgeno nuotraukų, kuo vyresnis žmogus, tuo platesni buvo jo dubens kaulai. Tačiau tokia mintis pasirodė absurdiška – juk jauni žmonės stambesni ir stipresni už pagyvenusius. Šį fenomeną išsiaiškinti padėjo 246 pacientų kompiuterinės tomografijos. Kiekvieno amžiaus grupėje (po 10 metų) buvo po 20 vyrų ir 20 moterų pradedant 20-29 ir baigiant 70-79 metų amžiumi.

Mokslininkai matavo atstumą tarp pacientų dubens sąnarių, dubens sąnarių plotį, viršutinės dubens atvaros plotį, L4 slankstelių aukštį ir plotį. Iš pradžių specialistai pagalvojo, kad jauni žmonės buvo tiesiog smulkesnio kūno sudėjimo nei pagyvenusieji, tačiau tą pačią tendenciją patvirtino ir kitos amžiaus grupės.

Taigi, pagyvenusių žmonių dubens plotis buvo maždaug 2,5 centimetro didesnis nei jaunų žmonių. Būtent iš čia 7,6 centimetro 20 ir 79 metų amžiaus žmonių talijos pločio skirtumas. Kalbant apie svorį, augant kaulams per metus galima „priaugti“ po pusę kilogramo. Naujausias mokslininkų atradimas apramins tuos, kurie labai jautriai reaguoja į savo svorio pokyčius. Nepaisant visko, mokslininkai vis dar negali pasakyti, kodėl bėgant metams auga kaulai.

Mičigano universiteto mokslų daktaras Cliffordas B. Jonesas spėja: dėl to reikia kaltinti įtampą raumenyse. Dubenį supa raumenys, jie nori susitraukinėti. Todėl dubens kaulai ir plečiasi, nes patiria raumenų spaudimą.

„O gal tai estrogenas. Vyrai taip pat turi kažkiek moteriškųjų hormonų – daugiau ar mažiau. Gal kalti būtent jie. O gal tai tiesiog ilgalaikis brendimas?“, - konkretaus atsakymo C.B.Jonesas neturi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (3)