Čimboraso viršukalnė – aukščiausias planetos taškas matuojant nuo Žemės centro  (2)

Čimborasas yra užgesęs ugnikalnis Andų kalnyne, Ekvadore. Jo viršūnės aukštis – 6268,2 metrų virš jūros lygio. Čimborasas ypatingas tuo, kad yra aukščiausia vieta ne tik Ekvadore, bet visame pasaulyje – jo viršukalnė yra labiausiai nuo Žemės centro nutolęs taškas planetoje. Ši garbė tenka jam, o ne Everestui, todėl, kad Čimborasas yra arčiau pusiaujo nei Everestas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemė – ne idealus rutulys. Dėl sukimosi aplink savo ašį planeta ties pusiauju tampa „storesnė“ nei ties ašigaliais. Čimborasas nuo pusiaujo yra nutolęs per 1 laipsnį į pietus, o Everestas – per 28 laipsnius į šiaurę. Nepaisant to, kad Čimborasas yra 2580 metrų žemiau jūros lygio nei Everestas (8848 metrų aukščio), Čimboraso viršūnė yra 2168 metrais labiau nutolusi nuo Žemės centro nei Everesto viršūnė.

Matuojant nuo jūros lygio, Čimborasas nėra aukščiausias kalnas net lyginant su kitomis Andų kalnyno viršukalnėmis. Jei kalnų aukštį matuotume nuo žemės centro, Everestą pranoktų ne tik Čimborasas, bet ir kelios kitos Andų kalnyno viršukalnės, taip pat aukščiausias Afrikos kalnas – Kilimandžaras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Daumantas Lipskis
(3)
(0)
(3)

Komentarai (2)