Neandartaliečiai nebuvo urviniai – jie statėsi būstus iš mamutų kaulų  (5)

Panašu, jog plačiai paplitęs įsitikinimas, neva neandartaliečai gyveno urvuose, gali būti nevisai teisingas. Prie Molodovos miesto (Rytų Ukraina) mokslininkai aptiko 44 tūkst. metų senumo neandartaliečių būstą, pastatytą iš mamutų kaulų, kurie buvo subtiliai išpuošti raižiniais ir išmarginti ochra. Iki šiol buvo manoma, jog maždaug prieš 30 tūkst. metų išnykę neandartaliečiai buvo primityvūs klajokliai, kurie glausdavosi urvuose. Panašu, jog jų gyvenimo būdas buvo kur kas sėslesnis ir kūrybingesnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot Paryžiaus Nacionalinio gamtos muziejaus tyrėjų, šis atradimas leidžia manyti, jog vieni iš mūsų protėvių tam tikrose teritorijose kurdavosi ilgesniam laikui ir ten statydindavosi būstą. Tyrimui vadovavusi archeologė Leticija Dymei (Laëtitia Demay) žiniasklaidai pareiškė, jog atrastoji iš mamutų kaulų pastatyta struktūra gali būti apibrėžiama kaip pamatai mediniam karkasui.

„Kaulo kaip statybinės medžiagos naudojimą galima vertinti kaip tam tikrus klimatinių sąlygų pokyčių lūkesčius, – tvirtina L. Dymei. – Prasidėję šalti orai ir medienos stoka toli nuo miškų, atviroje erdvėje gyvenusius žmones skatino užuovėjas statyti iš kaulų. Panašu, jog neandartaliečiai buvo seniausiai gyvenę žmonės, kurie iš mamutų kaulų rentė tam tikras struktūras.“

Apskritas maždaug 8 metrų skersmens namas pastatytas iš 116 didelių kaulų, tarp kurių rasta ir mamutų kaukolių, žandikaulių, stuburo ir kojų kaulų – juos neandartaliečiai atrinkinėdavo labai kruopščiai. Būsto viduje archeologai aptiko mažiausiai 25 ugniavietes, kuriose buvo rasta pelenų likučių. Manoma, jog neandartaliečiai medžiojo mamutus pirmiausiai dėl jų mėsos, o apie kaulų panaudojimą susimąstė kiek vėliau. Neandartaliečiai taip pat rinko natūraliai žuvusių gyvūnų kaulus.

„Nauja detalė komplikuotoje neandartaliečio dėlionėje byloja, jog šie žmonių giminaičiai toli gražu nebuvo buki urviniai, kaip kad populiaru manyti, – pastebi neandartaliečius tyrinėjantis Oksfordo Brukso universiteto (Oxford Brookes University) biologinės antropologijos ekspertas Saimonas Anderdaunas (Simon Underdown). – Šis atradimas beveik vienareikšmiškai patvirtina, jog neandartaliečiai buvo anaiptol ne primityvių žmonių rūšis.“

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (5)