Šuo jau prieš 33 tūkst. metų buvo žmogaus draugas  (1)

Tyrimas rodo, kad šuo buvo žmogaus draugas jau daugiau kaip prieš 30 tūkst. metų, rašo telegraph.co.uk. Sprendžiant iš Sibire ir Belgijoje rastų dviejų 33 tūkst. senumo šuns kaukolių, šunis prijaukino kur kas anksčiau už avis, karves, ožkas ir kitus gyvūnus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sprendžiant iš kaukolių, nosis buvo trumpesnė, o žandikauliai platesni už žvėrių (pvz., vilkų), kuriems ilga nosis reikalinga medžioklei. Šunys palaikydavo draugiją ir saugodavo namus.

Pasitelkę radiometrinį datavimą, mokslininkai nustatė kaukolių amžių, paskui ištyrė kaulų sandarą.

„Sprendžiant iš morfologinių požymių, tiek Sibire, tiek Belgijoje rastos kaukolės – prijaukintų šunų“, – teigė Arizonos universiteto tyrėjas Gregas Hodginsas.

„Vilkų nosys buvo ilgesnės, o dantys ne taip tankiai suaugę. Prijaukinus sutrumpėjo šunų nosys, paplatėjo žandikauliai ir tankiau suaugo dantys. Įdomu tai, kad prijaukinimas mums asocijuojasi su karvių, avių ir ožkų prijaukinimu, iš šių gyvūnų gaunamas pienas, sūrus, vilna, valgoma jų mėsa. Su šunimis žmonių santykis buvo kitoks. Šunys neduoda jokių produktų, mėsos. Jie saugo, sudaro draugiją arba padeda medžioti. Labai įdomu, kad iš visų gyvūnų žmogus pirmiausiai prijaukino šunį“, – aiškino tyrėjas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)