Netikėta PET pergalė: oro linijų bendrovė atsisakė atgabenti beždžiones į mokslinių tyrimų laboratoriją (Video)  (22)

Sausio 30 d. gyvūnų teisių gynėjų organizacija PETA išplatino skubų pranešimą, ragindama kuo daugiau žmonių kreiptis į oro linijų bendrovės „Airfrance“ vadovybę. Ši kompanija vasario 1-ą dieną ketina iš Afrikos į Paryžių, o vėliau į JAV transportuoti 60 beždžionių. Pusantros paros kelionę į Čikagą ištvėrę egzotiški gyvūnai bus perduoti tiesiai į kompanijos „Shin Nippon Biomedical Laboratories“ (SNBL) rankas ir naudojami cheminiuose bei medicininiuose eksperimentuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš daugelio bendrovių bei cirkų slaptų informatorių vaizdo medžiagą gaunanti PETA pateikia laboratorijose užfiksuotus vaizdus. Juos nufilmavusi buvusi kompanijos darbuotoja patvirtino, kasdien turėjusi stebėti primatų kankinimąsi ir mirtį, o jos prašymai bent jau pagerinti beždžionių gyvenimo sąlygas SNBL vadovybės liko neišgirsti.

Organizacijos PETA duomenimis, šiose laboratorijose kasmet nukankinama tūkstančiai beždžionių, šunų, triušių ir kitų gyvūnų. Siekiant išsiaiškinti įvairių vaistų poveikį žmogui, gyvūnai yra priverstinai šeriami chemikalais, jiems prijungiamos lašelinės arba užkrečiami sekinančiomis ligomis ir stebima, kiek jie išgyvens.

JAV laboratorijos kasmet įsigyja beveik 3000 beždžionių iš Kinijos, Kambodžos, Izraelio bei Indonezijos. Šiose šalyse primatai sugaunami laukinėje gamtoje. 

Pasak SNBL dirbusios informatorės, vieno eksperimento metu, beždžionėms į venas buvo nuolat leidžiamas atšaldytas fiziologinis tirpalas su vaistais. Eksperimentas tęsėsi ištisus mėnesius ir po jo primatai buvo taip sušalę, jog nuolat drebėjo bei kaleno dantimis. Jų galūnės buvo subadytos vaistus lašinančių kateterių. 

„Iš pradžių beždžionės gūždavosi, rėkė, purtydavosi ir mėgindavo visais būdais save apginti. Vėliau liaudavosi, į nieką nereaguodavo ir iš jų elgesio atrodydavo, tarsi suprato, jog gyvenimas baigėsi. Kartais jos būdavo ilgam surišamos, kad negalėtų pajudėti, kol į organizmą bėgs cheminiai vaistai,“ - pasakojo laboratorijose dirbusi PETA informatorė. 

Moteris taip pat prisiminė, kaip žiauriai bendrovės darbuotojai elgdavosi su gyvūnais: mėtydavo juos, užtrenkdavo narvų dureles prispausdami beždžionių pirštus bei uodegas. Jie nekreipė dėmesio ir į kraujuojančius gyvūnų snukučius ar mėlynes ant kūno. 

2008-aisiais gyvūnų teisėmis besirūpinančius žmones visame pasaulyje šokiravo žinia, jog SNBL laboratorijose viena beždžionė žuvo nuo didžiulio karščio, kai jos narvas su visu gyvūnų netyčia buvo atiduotas į automatinę narvų plovyklą. 

JAV Žemės ūkio departamentas pripažino, jog laboratorijose vykdoma veikla pažeidė keliolika ar net keliasdešimt Gyvūnų gerovės akto punktų. Bendrovė „ Shin Nippon Biomedical Laboratories“ neseniai buvo nubausta dviem – 31 tūkst. ir beveik 13 tūkst. dolerių ( apie 77 500 bei 32 500 litų) - baudomis. 

Atrodo, tokie pinigai turėtų priversti kompanijos vadovus susimąstyti apie švelnesnį elgesį su eksperimentams naudojamais gyvūnais, tačiau tyrimų su beždžionėmis poreikis išlieka labai didelis. Pvz. JAV Gynybos departamentas, Ligų prevencijos bei kontrolės centrai ir Sveikatos bei paslaugų žmonėms departamentas su ta pačia bendrove praėjusiais metais pasirašė kontraktų už daugiau nei 1 milijoną dolerių (apie 2,5 milijono litų).

PETA skelbia, jog nemažai oro bendrovių, tokių kaip „British Airways“, „Aer Lingus“, „American Airlines“ jau patvirtino, kad neužsiims primatų transportavimu, tačiau „Airfrance“ į šį sąrašą nepateko ir pagal susitarimą su mokslininkais, vasario 1 d. ketino iš Afrikos į Paryžių skraidinti 60 narvuose uždarytų beždžionių. Vėliau egzotiniai gyvūnai keliautų į Čikagą, į bendrovės „Shin Nippon Biomedical Laboratories“ (SNBL) būstinę. 

Tačiau įvyko kai kas neįtikėtino - vos per kelias dienas PET sugebėjo sukelti milžinišką pasipiktinimų bangą šiuo planuojamu reisu. Per keliolika valandų bendrovė „Airfrance“ sulaukė 68 000 pasipiktinusių laiškų, dar kelis tūkstančius skambučių. Naujiena buvo tūkstančius kartų pasidalinta socialiniuose tinkluose. 

„Nustebinti pranešame, jog „Airfrance“ atsisakė skraidinti beždžiones eksperimentus vykdantiems mokslininkams,- rašoma PETA padėkos laiške. - Tai dar kartą įrodo, kad koordinuojami veiksmai bei didžiulis gyvūnams neabejingų žmonių skaičius gali daryti didžiulį poveikį didelėms kompanijoms. Ačiū visiems, padėjusiems sustabdyt šį transportą!“ 

Šiuo metu organizacijos atstovai derasi su kompanija, kad ši priimtų nutarimą ateityje apskritai netransportuoti primatų. „Airfrance“ skelbiasi aplinkosaugos problemoms jautria kompanija, kurios keleiviai raginami visas skrydžio metu susidariusias šiukšles mesti į skirtingas talpas, išrūšiuoti.

Kol kas nėra informacijos, kaip elgsis SNBL kompanijos mokslininkai, nesulaukę eksperimentams reikalingų primatų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)