Dirbtinai išaugintas žmogaus kiaušialąstes siekiama apvaisinti  (3)

Pirmosios iš žmogaus kamieninių ląstelių išaugintos kiaušialąstės dar šiemet gali būti apvaisintos žmogaus spermos ląstelėmis. Šis pasiekimas gali virsti proveržiu ieškant būdų išgydyti moterų nevaisingumą. Be kita ko, tai gali būti ir dar vienas žingsnis link kontraversiškai vertinamos alternatyvos – žmonių reprodukcijos be lytinės sueities. Tokiu atveju potencialiems tėvams nereikės būti net lytinių ląstelių donorais. Lytines ląsteles bus galima išauginti iš kamieninių ląstelių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tyrimą, kuriame lyties keitimo operacijai besiruošiančios moterys iš Japonijos paaukojo reprodukcinių kamieninių ląstelių, žiniasklaidoje buvo informuojama dar šių metų vasarį. Masačiusetso Centrinės ligoninės tyrėjams pavyko kiaušidžių kamienines ląsteles paversti nesubrendusiomis kiaušialąstėmis. Su Edinburgo universiteto mokslininkais jėgas suvienijęs tyrėjų kolektyvas planuoja išaugintas lytines ląsteles apvaisinti.

Implantavę spermatozoidus, tyrėjai dvi savaites (toks yra leistinas terminas) stebėtų, kaip iš blastocistų formuojasi embrionas ir mėgintų įvertinti, ar jis yra gyvybingas. Vėliau šie embrionai būtų užšaldyti arba „jiems būtų leista sunykti“, informuoja „The Independent“.

Eksperimentas leistų įvertinti iš kamieninių ląstelių išaugintų kiaušialąsčių (oocitų) metodo perspektyvas ieškant būdų, kaip įveikti moterų nevaisingumo problemą. Dirbtinai išaugintos kiaušialąstės padėtų išspręsti moterų nevaisingumo problemas, kylančias dėl menopauzės ar kokių nors lytinės organizmo sistemos patologijų. „The Independent“ drąsiai mini ir „gyvybės eliksyro“ perspektyvas, kai bet kokio amžiaus moterys nestokotų kamieninių ląstelių kilmės kiaušialąsčių ir iš principo liktų vaisingos visą gyvenimą.

Tiesa, tyrimams iškyla ir tam tikrų kliūčių. Reprodukcijos biologai dar tik siekia gauti licenciją iš Žmonių vaisingumo ir embriologijos komiteto (Human Fertilisation and Embryology Authority). Jei licencija tyrimams bus gauta, dirbtinai išaugintos kiaušialąstės galėtų būti apvaisintos dar šiemet.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)