Astronomai spiralinę galaktiką aptiko ten, kur jos neturėtų būti  (0)

Astronomai teigia aptikę stulbinamą spiralinę galaktiką, susiformavusią beveik prieš 11 mlrd. metų. Teigiama, kad šis radinys gali pakoreguoti ligšiolines žinias apie galaktikų formavimąsi po Didžiojo sprogimo, mat galaktika aptikta tokiame atokiame visatos regione, kur spiralinio tipo galaktikų niekad nebuvo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senovinis žvaigždžių telkinys, pavadintas BX442, aptiktas „Hubble“ kosminiu teleskopu ir iš Kecko observatorijos Havajuose, tiriant 300 tolimų galaktikų.

„Ir štai be jokio perspėjimo nuotraukoje pasirodė BX442 ir jos spiralinė galaktika. Negalėjau tuo patikėti! – apie atradimą pasakojo Alice Shapley iš Kalifornijos universiteto Los Andžele. – Nesitikėjome tokios tvarkingos struktūros, turint omenyje, kad didžioji dalis galaktikų ankstyvojoje visatoje atrodo tokios netaisyklingos ir gremėzdiškos“, – pridūrė ji.

Per 10,7 mlrd. šviesmečių nutolusi galaktika susidarė praėjus maždaug 3 mlrd. metų po Didžiojo sprogimo, davusio pradžią visatai.

BX442 yra pirmoji iš vadinamųjų „didingųjų“ spiralinių galaktikų, egzistavusių ankstyvojoje visatoje. „Didingosios“ galaktikos pasižymi aiškiai išsiskiriančiomis atšakomis, nusidriekusiomis priešinga kryptimi nei centrinis žvaigždžių telkinys. Jos savo forma primena raidę „S“.

Kitos stebėtos panašaus amžiaus galaktikos pasižymi netaisyklinga, gremėzdiška struktūra, mat tuomet buvo per karšta, kad jos galėtų susivyti į spiralę.

„Didžioji dalis senų galaktikų atrodo kaip traukinių avarija. BX442 atradimas mums sako, kad spiralinė struktūra gali susiformuoti ankstyvoje visatoje, o to mes nežinojome“, – teigė A. Shapley.

Tolesni BX442 tyrinėjimai galbūt padės astronomams suprasti, kaip spiralinės galaktikos susiformuoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)