Geologai rinks duomenis, pagrindžiančius danų pretenzijas į Šiaurės ašigalį  (7)

Ar Šiaurės ašigalis priklauso Grenlandijai, o platesne prasme – Danijai, su kuria ši politiškai susijusi? Į šį klausimą mėgins atsakyti į Arktį vykstantys danų geologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie tikisi, kad nuo dabar iki rugsėjo vidurio jų surinkti seisminiai duomenys pagrįs Danijos ir Grenlandijos pretenzijas į 150 tūkst. kvadratinių kilometrų teritoriją, besidriekiančią į šiaurę nuo Grenlandijos ir apimančią naftos ir dujų išteklių gausa pasižymintį Arkties jūros dugną.

Jų pretenzijos grindžiamos tuo, kad povandeniniai dariniai, besidriekiantys į šiaurę nuo Grenlandijos ir vadinami Lomonosovo ketera, gali būti laikomi Grenlandijos sausumos masyvo tęsiniu. Jei taip, Grenlandija gali tikėtis praplėsti savo povandeninę teritoriją.

Jensas Jorgenas Molleris, ekspediciją rengiančios Danijos ir Grenlandijos geologijos draugijos departamento vadovas, teigia, kad svarbiausi duomenys bus renkami echolotu, kuris padės sužymėti jūros dugno palei keterą kontūrus, bei atliekant nuosėdų storumo seisminius matavimus.

Bet kokie tvirtinimai, kad Lomonosovo ketera priklauso Danijai ir Grenlandijai, sulauks Rusijos pasipriešinimo. 2007 metais ji teigė, kad kita keteros pusė yra Sibiro tęsinys.

Pretenzijas į Arktį pateikė ir kitos šalys – Kanada, Norvegija ir galbūt JAV.

Geologiniai duomenys yra būtini, kad šalies pretenzijos į teritoriją būtų pripažintos oficialiai, teigia J. J. Molleris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)