Vyrų sėkloje sparčiai mažėja spermatozoidų  (25)

Naujausio tyrimo, į kurio imtį patenka 26,6 tūkst. tiriamųjų iš Prancūzijos, duomenimis, nuo 1989 iki 2005 m. spermatozoidų skaičius vyrų sėkloje sumažėjo trečdaliu (32 proc.). Panašios tendencijos ne tik Prancūzijoje, bet ir visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minėtu 16 metų laikotarpiu spermos mėginius tyrę mokslininkai priėjo išvadą, kad sėkloje vyriškųjų lytinių ląstelių sumažėjo nuo 74 mln. iki 50 mln. spermatozoidų mililitre. Užfiksuotas stabilus metinis kritimas yra apie 2 proc.

Žurnale „Human Reproduction“ publikuojamoje tyrimo ataskaitoje pažymima, kad tyrėjai naudojo 126 Prancūzijos vaisingumo klinikų duomenis, o tyrimo imtį susiaurino iki 26,6 tūkst. vyrų, neturėjusių vaisingumo problemų.

Longitiudinio tyrimo metu pastebėtas ne tik bendro spermatozoidų skaičiaus kritimas, bet ir „neveiksnių“ (pvz., judrumo stokojančių) spermatozoidų skaičiaus augimas 35 m. ir vyresnių vyrų populiacijoje.

Nors sėklos kokybės kritimas labai žymus, Pasaulinė Sveikatos Organizacija (PSO) atkreipia dėmesį, kad spermatozoidų kiekis mililitre sėklos turi būti bent 15 mln. Taigi, 50 mln., regis, ne tiek jau ir mažai, tačiau, anot tyrėjų, 2 proc. metinis kritimas kelia didelį susirūpinimą ir mažina vyrų šansus pratęsti giminę.

„Nors kritęs kokybės rodiklis tebėra normos ribose, išlieka rimtas vaisingumo mažėjimo pavojus, jei spermos kokybė ir toliau kris tokiais tempais“, - tvirtina Vyrų reprodukcijos ir urologijos bendruomenės (Alabama, JAV) prezidentė Greis Sentola (Grace Centola).

Prancūzų vyrų vaisingumo tendencijos nėra išimtis viso pasaulio kontekste.

„Vyrų vaisingumo mažėjimas įtariamas jau keletą pastarųjų dešimtmečių, - teigia Prancūzijoje atlikto tyrimo autorius Džoelis Le Moulas (Joëlle Le Moal) iš „Institut de Veille Sanitaire“. – Tiesa, įvairiose valstybėse šie duomenys įvairuoja priklausomai nuo geografinių skirtumų.“

Anksčiau atlikti tyrimai byloja, jog spermatozoidų kiekis mažėja ir Izraelio, Indijos, Naujosios Zelandijos, Tuniso vyrų sėkloje.

Tiesa, spermatozoidų kiekio sėkloje tyrimai jau senokai vertinami kontroversiškai, rašo „The Guardian“. Ne išimtis ir šis prancūzų tyrimas. Skeptikų teigimu, tyrimo autoriai galėjo praleisti tam tikrus svarbius tyrimo momentus (pvz., tyrimo imtį sudarė neatsižvelgdami į socioekonominio statuso veiksnį).

„Skaičiuoti spermatozoidus nėra paprasta!” – laikraščiui kalbėjo vienas mokslininkas. Nors ir pastebėtas kiekybinis smukimas, neišsiaiškinta, kokios jo priežastys, tad kalbėti apie bendras tendencijas ir bendrą vaizdą dar nereikėtų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(6)

Komentarai (25)