Astrofizikas Stephenas Hawkingas prisijungė prie akademinio Izraelio boikoto  (3)

Vienu protingiausių planetos žmonių laikomas astrofizikas Stephenas Hawkingas atšaukė savo dalyvavimą Jeruzalėje vyksiančioje konferencijoje, kurią organizuoja Izraelio prezidentas Shimonas Peresas, praneša „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešime spaudai, kuris išplatintas su S. Hawkingo sutikimu, teigiama, kad tokį sprendimą įžymus mokslininkas priėmė pasitaręs su Palestinos akademikais.

71-erių teorinės fizikos specialistas ir matematikos profesorius buvo priėmęs kvietimą dalyvauti penktoje kasmetinėje Izraelio prezidento konferencijoje, kuri kasmet pritraukia tūkstančius, o šiemet jos metu bus minimas ir Sh. Pereso 90-asis gimtadienis.

Praėjusią savaitę S. Hawkingas nusiuntė trumpą laišką Izraelio prezidentui, kuriame pranešė pakeitęs savo nuomonę apie dalyvavimą jo renginyje. Viešai jis nepadarė jokio pareiškimo, tačiau Britų komitetas Palestinos universitetams su mokslininko sutikimu išplatino pranešimą, kad remti boikotą buvo asmeninis S. Hawkingo apsisprendimas – jis taip nutarė remdamasis savo žiniomis apie Palestiną ir išklausęs akademinės visuomenės atstovų Palestinoje patarimų.

Balandžio mėnesį Airijos mokytojų sąjunga tapo pirmąja mokslininkų asociacija Europoje, pakvietusia boikotuoti Izraelį akademinėje srityje. Azijos Amerikos studijų asociacijos nariai taip pat balsavo už paramą boikotui, ir tapo pirmąja akademine grupe, žengusia tokį žingsnį.

Per keturias savaites po S. Hawkingo pirminio pranešimo apie jo dalyvavimą konferencijoje, mokslininkas gavo begales laiškų iš boikoto rėmėjų, kurie stengėsi pakeisti fiziko sprendimą. Šią savaitę S. Hawkingas draugams pasakė galutinį sprendimą priėmęs išklausęs savo kolegas Palestinoje, kurie vienbalsiai jam patarė nedalyvauti Izraelio prezidento renginyje.

Prisijungdamas prie boikoto S. Hawkingas tapo nedidelės, bet sparčiai augančios britų įžymybių grupės, kurie atsisako vykti į Izraelį, ir kviečia šalį boikotuoti ne tik akademinėje, bet ir meno srityse. Menininkus nevykti į Izraelį viešai skatina Elvis Costello, Rogeris Watersas, Brianas Eno, Annie Lennox ir kt.

„Manau, kad toks boikotas, kuris buvo vykdomas prieš apartheido režimą Pietų Afrikoje, yra tikriausiai pats efektyviausias būdas, nes dabar situacija tokia – Izraelio valdžia vykdo apartheido politiką Izraelyje, okupuotose teritorijose ir visur, kur tik pati nusprendžia. Nepamirškime, kad maždaug tuo metu, kai pradėjau įsitraukti į šią iniciatyvą, Izraelis naikino Libano oro uostus, ligonines ir visus viešos paskirties pastatus, kuriuos tik sugebėjo. Izraelis siautėja, ir kol kas nepanašu, kad grojimas smuiku turės kokį nors efektą.“, – viename interviu kalbėjo Rogeris Watersas, vienas žymiausių roko muzikantų, viešai deklaravęs savo paramą kampanijai („BDS judėjimui“), kuri ragina boikotuoti Izraelį, iš šios šalies atsiimti investicijas ir jam taikyti sankcijas. Muzikantas pasakoja, kad po šoko, kurį patyrė pamatęs situaciją regione, ant sienos su Izraeliu išpurškė užrašą „Mums nereikia minčių kontrolės“ („We don’t need no thought control“, – eilutė iš „Pink Floyd“ dainos).

Tačiau daugelis muzikantų, rašytojų ir akademikų pasmerkė boikotą kaip neefektyvų būdą parodyti savo nepritarimą Izraelio vykdomai politikai Palestinoje. Anglų rašytojas Ianas McEwanas, 2011 metais apdovanotas Jeruzalės Prizu, kritikams atsakė: „Jeigu aš vykčiau tik į tas šalis, kurioms aš pritariu, aš tikriausiai niekada neišlipčiau iš lovos“.

S. Hawkingas Izraelyje yra lankęsis keturis kartus. Paskutinį kartą 2006 metais jis vedė viešas paskaitas Izraelio ir Palestinos universitetuose. Tąkart jis sakė besidžiaugiantis galimybe susitikti su kolegomis žydais ir palestiniečiais. 2009 metais fizikas pasmerkė tris savaites trukusią Izraelio ataką Gazoje, ją pavadinęs neproporcingu atsaku ir situaciją palyginęs su Pietų Afrikos Respublika prie 1990-uosius.

Izraelio prezidento spaudos tarnyba S. Hawkingo sprendimo nekomentuoja. Mokslininko pavardė jau išbraukta iš pranešėjų sąrašo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (3)