Grafenas internetą galėtų paspartinti net šimtą kartų  (5)

Bath universiteto (JK) Fizikos fakulteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio rezultatai suteikia pagrindo tikėtis, jog pritaikius grafeną telekomunikacijų sferoje galima būtų smarkiai paspartinti internetą – net iki šimto kartų, rašo machineslikeus.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bath universiteto Grafeno mokslo centro specialistai recenzuojamame žurnale „Physical Review Letters“ publikavo straipsnį, kuriame aprašo kaip pirmą kartą naudojant grafeną gautas neįtikėtinai trumpas optinio atsako laikas, telekomunikacijų srityje galintis sukelti tikrų tikriausią revoliuciją.

Optinės elektronikos tinklais, kuriuos sudaro lazeriai, optiniai laidai ir fotodetektoriai, kiekvieną dieną perduodami milžiniški informacijos kiekiai. Infraraudonųjų spindulių spektro fotonų pavidalu siunčiami signalai yra apdorojami optiniuose keitikliuose, kuri konvertuoja signalus iš optinių į skaitmeninius ir atvirkščiai.

Įprastiniu atveju optiniai keitikliai vieną operaciją atlieka per kelias pikosekundes (trilijonines sekundės dalis). O savo tyrimo metu fizikai, bandę „kelių grafeno sluoksnių“ keitiklį, nustatė, kad jų įrenginio operacijos laikas yra apie šimtą femtosekundžių – beveik šimtą kartų trumpesnis nei naudojant šiais laikais įprastas medžiagas.

Grafeno sluoksnis yra vos vieno atomo storio, tačiau itin tvirtas. Mokslininkai mano, kad norint suplėšyti vieno sluoksnio plokštę reikėtų, kad ją slėgtų dramblys, balansuojantis ant pieštuko. Grafenas, jau užsitarnavęs stebuklingos medžiagos titulą, nors kol kas dar niekur nėra pritaikytas praktiškai, stebina savo tvirtumu, lankstumu, lengvumu, elektriniu laidumu ir maža kaina, o jei jo gamybos metodai būtų pakankamai ištobulinti, jis galėtų patekti ne tik į telekomunikacijos, bet ir į daugybė kitų rinkų.

Tyrimui vadovavęs Dr. Enrico Da Como sakė: „Panaudoję „kelių sluoksnių grafeną“ stebėjome ultragreitą optinį atsaką. Tai reiškia, kad optinės elektronikos komponentai, pagaminti grafeno pagrindu, turėtų žavingą ateitį. Tokios spartos atsakas stebėtas elektromagnetinio spektro infraraudonojoje dalyje, kuri naudojama telekomunikacijoje, apsaugoje, medicinoje – tai yra mūsų visuomenės raidai svarbios sritys“.

Grafeno tyrimų centro direktorius prof. Simonas Bendingas pridūrė: „Kuo daugiau sužinome apie grafeną, tuo nuostabesnės atrodo jo savybės. Šis tyrimas parodo, kad jis pasižymi ir unikaliomis optinėmis savybėmis, kurios galėtų pritaikytos ne vienoje svarbioje srityje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(1)

Komentarai (5)