Peru pakrantėje mįslingai žuvo 0,5 tūkst. delfinų  (8)

Mokslininkai pabrėžia, kad daugelis delfinų mirė jūroje be išorinių sužeidimų arba buvo aptikti mirštantys paplūdimiuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastarosiomis savaitėmis šiaurinėje Peru pakrantėje buvo rasta apie 500 negyvų ar mirštančių delfinų, šeštadienį informavo Peru žiniasklaida. Kaip praneša Peru jūros tyrimų institutas, dėl šios masinės delfinų žūties buvo sudaryta speciali tyrimų grupė, kuri tirs situaciją ir bandys išsiaiškinti nelaimės priežastis.

Peru žvejai pranešė, kad delfinai dažnai įsipainioja į jų tinklus ir dėl to neretai žūva. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad daugelis delfinų mirė jūroje be išorinių sužeidimų arba buvo aptikti mirštantys paplūdimiuose. Anot vietos gamtos apsaugos organizacijų, viena iš versijų, kodėl žuvo šimtai delfinų – apsinuodijimas toksiškais dumbliais.

Peru žinybos susirūpino jūros žinduolių masine žūtimi, kadangi šiuo metu, kai pietų pusrutulyje tebėra vasara, delfinai dažniau migruoja į pakrantes gaudyti sardinių ir daugintis. Baiminamasi, kad žūčių gali būti dar daugiau.

Delfinai dažnai išplaukia į krantą ir mokslininkai niekaip neranda paaiškinimo, kodėl. Dažniausiai į sausumą delfinai iššoka vasaros mėnesiais, kai delfinų būriai aktyviai migruoja. Tačiau tikslios šių masinių banginių būrio savižudybių priežastys mokslo pasauliui nėra žinomos. O betikslės mirtys vyksta įvairiuose Žemės rutulio taškuose.

Dažniausiai jei vienas kuris delfinas iššoka ant kranto, kiti būrio nariai mėgina jam pagelbėti. Specialistai, kuriems pavyksta pakrantėse surasti nusilpusius, nudegimus saulėje patyrusius delfinus, grąžina žinduolius į jūrą, tačiau po kurio laiko jie vėl nepaaiškinamai metasi į krantą.

Kaip delfinai gelbėja gentainius?

2013 m. pradžioje Pietų Korėjos mokslininkai Korėjos pusiasalio pakrantėje stebėjo banginių būrio atstovų vykdomą gelbėjimo operaciją: delfinų būrys gelbėjo suaugusį būrio narį. Biologai tąsyk stebėjo 400 paprastųjų delfinų būrį. Nuo jo atsiskyrė 12 delfinų. Jie plaukė labai lėtai. Šiame būrelyje buvo ir delfinas, kurio plaukmenys buvo paralyžiuoti, o papilvė padengta raudonomis dėmėmis.

Jį supantys delfinai-„gelbėtojai“ pakaitomis prilaikė sunegalavusį gentainį, po jo kūnu suformuodami gyvąjį plaustą. Vienas „gelbėtojas“ snukiu mėgino laikyti žūstančio delfino galvą virš vandens. Tačiau, nepaisant visų pastangų, po kelių minučių delfinas žuvo. Jį lydėję gyvūnai kurį laiką dar mėgino gelbėti gentainio kūną ir jį prilaikė.

Mokslininkams jau buvo žinomi atvejai, kai savo jauniklį mėgindavo gelbėti vienas ar du suaugę delfinai. Tačiau, kaip praneša ria.ru, kolektyvinė delfinų gelbėjimo operacija buvo pastebėta pirmą kartą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(2)

Komentarai (8)