Australijoje atrasta sterblinių pelių rūšis, kurių patinai poruojasi iki numirimo  (0)

Iš išvaizdos šis pūkuotukas – visai mielas ir nekaltas padarėlis, tiesa? Tačiau išorė gali būti apgaulinga. Šis Australijoje gyvenantis, tačiau tik pernai atrastas riestanosis, kuris yra itin artimas sterblinės pelės giminaitis, – tiesiog užkietėjęs sekso maniakas: jei jau poruojasi, tai iki numirimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australų zoologai neseniai suprato, kad šie juodauodegiai sterblėtieji mažyliai, besiveisiantys Naujajame Pietų Velse ir Kvinslande, yra pamišę dėl poravimosi ir santykiaudami atiduoda tiek jėgų, jog po giminės pratęsimo akto dažniausiai krinta kaip pakirsti. Tiksliau pasakius, krinta be jokių "kaip" – tiesiog negyvi.

Sulaukę vos 11 mėnesių, šie Žaliojo kontinento gašlūnai užsiiminėja giminės pratęsimu kiaurą naktį (nuo 12 iki 14 valandų), o aktą užbaigus, daugelis patinėlių krinta, nesulaukę, kada pasaulį išvys palikuonys.

Dar prieš metus tyrėjai manė, kad sterblinių pelių patinėliai miršta dėl to, kad per žiemą negailėdami savęs badauja – maisto atsargas palikdami į pasaulį dar neatėjusiems jaunikliams. Tačiau atlikus naujausius stebėjimus paaiškėjo, kad juos mirtinai išsekina kone nesibaigiančios ir neįtikėtinai siautulingos sueitys, kurios, kaip rašoma "The Telegraph", "išsekusiems patinams sukelia infekcijas, vidinį kraujavimą, kūno audinių irimą ar staigią mirtį".

"Poravimosi aktas trunka 12-14 valandų, ir viskas kartojama iš pradžių, - pasakoja Kvinslando universiteto biologė Diana Fisher. – O jei kuris nors "laimingasis" intensyvaus poravimosi periodą per stebuklą išgyvena, jis tampa nevaisingas. Stebint kaip jie miršta, gali ištikti nedidelis šokas."

Visai neseniai atrastas gyvūnas turi trumpo plauko, tačiau labai tankų kailį.

Netikėtas Australijos zoologų atradimas aprašytas mokslo žurnalo "Zootaxa" publikacijoje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(0)
(2)

Komentarai (0)