Kompiuteris metė neįveikiamą matematinį iššūkį žmogaus protui  (16)

Regis, mes priartėjome prie esminės žmonijos civilizacijos raidos ribos. Žmonių sukurti kompiuteriai jau seniai prie šachmatų lentos įveikinėja tituluotus didmeistrius, o robotai - chirurgai sėkmingai pavaduoja profesionalus rutininių operacijų metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar paaiškėjo, jog dar viena žmonių intelekto naudojimo sritis iškėlė baltą vėliavą prieš mašiną: apmaudu, bet tai matematika.

„Physorg“ pranešė, jog kompiuteris pateikė matematinį rodymą, kurio patikrinti nepajėgs nė vienas žmogus. Liverpulio universiteto (D. Britanija) matematikai Aleksejus Lisica ir Borisas Konevas iškėlė įdomią problemą: jei kompiuteris pateikia matematinės užduoties, kuri pernelyg sunki, kad ją būtų galima išspręsti, sprendimą, kaip galima spręsti apie jo teisingumą?

„arXiv“ paskelbtame savo straipsnyje mokslininkai aprašė savo sukurtą kompiuterinę programą, skirtą nedidelei daliai Erdös'o neatitikimo problema (Erdős discrepancy problem) vadinamai užduočiai spręsti.

Rezultatas buvo ne toks jau netikėtas: mokslininkai manė, kad kompiuteris darbuosis ilgai, o jo darbo rezultatas bus įspūdingos apimties. Tačiau galiausiai jie liko nustebinti: kompiuterinis failas su užduoties sprendimo atsakymu užėmė 13 gigabaitų! Tai 2 gigabaitais daugiau, nei visos „Wikipedia“ enciklopedijos apimtis.

Dabar mokslo pasauliui iškilo dilema: arba pasikliauti skaičiavimo mašinų pateiktais įrodymais ir išvadomis (nors nepajėgiame patikrinti jų teisingumo), arba atsisakyti jas naudoti ir taip apriboti savo pačių galimybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(29)
(1)
(4)

Komentarai (16)