Kodėl kai kurios tenisininkės aikštelėje taip aimanuoja? (Video)  (3)

Ar kada nors teko stebėti rusės Marijos Šarapovos arba baltarusės Viktorijos Azarenkos žaidimą? Liaudiškai tariant, nėra kur „ausų dėti“. Pasirodo, aikčioja, dejuoja ir žvėriškai aimanuoja kai kurios geriausios pasaulio tenisininkės visai ne dėl įvaizdžio. Taip, tokios vokalizacijos gerokai blaško varžoves, tačiau aimanos palydėtas smūgis turi ir kitų privalumų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, riksmas turi teigiamos įtakos kamuoliuko skriejimo greičiui. Tyrimų rezultatai byloja, kad stenantys ir dejuojantys tenisininkai ir tenisininkės kamuoliuką kiton tinklo pusėn pasiunčia kur kas didesniu greičiu, tad varžovui būna sunkiau tokį smūgį atmušti.

Palyginus kamuoliuko skriejimo greitį, kai juos mušinėjo tie patys vieno universiteto teniso rinktinės nariai, kurie dalį smūgių atliko surikdami, o dalį tylėdami, paaiškėjo, kad riksmu palydėtas kamuoliukas skriejo vidutiniškai 3,8 proc. greičiau nei po smūgio, atlikto tylint.

Specialistai šį gluminantį fenomeną aiškina tuo, kad forsuojamas iškvėpimas stabilizuoja viršutinę kūno korpuso dalį, o tai, savo ruožtu, palengvina kūno pasukimo galimybes smūgio metu. Specialistai yra linkę manyti, kad tokią riksmų techniką intensyviai naudojantys tenisininkai įgunda kamuoliuką mušti dar didesniu greičiu.

„Pastebėjome, kad net mažo intensyvumo treniruotėje taikant riksmų smūgiuojant techniką, kamuoliuką didesniu greičiu pasiųsdavo taip pat ir tenisininkai-mėgėjai, – žurnale „Journal of Strength and Conditioning Research“ rašo straipsnio autoriai. – Forsuoto iškvėpimo technikos taikymas rekomenduotinas ne tik teniso, bet ir kitų sporto šakų atstovams.“

Tyrėjai atkreipė dėmesį ir į kitą riksmų parametrą – ar riksmai padidina deguonies sąnaudas organizme ir tokiu būdu neigiamai jį veikia. Tokio šalutinio poveikio forsuotų iškvėpimų metu nustatyti nepavyko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(5)
(14)

Komentarai (3)