Proveržis: pirmą kartą vien tik iš kamieninių ląstelių pavyko išauginti visiškai funkcionalų organą  (0)

Ištisas funkcionalus organas pirmą kartą buvo išaugintas pelėse, skelbia Škotijos mokslininkai. Grupę ląstelių pavyko išvystyti į užkrūčio liauką – labai svarbią organizmo imuninės sistemos dalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Nature Cell Biology“ išspausdintas tyrimas gali nutiesti kelią organų transplantavimo alternatyvai, rašo BBC. Tiesa, nors mokslininkai pabrėžia, kad tyrimai yra daug žadantys, tačiau iki jų pritaikymo žmonėms dar toli.

Užkrūčio liauka yra netoli širdies ir gamina imuninės sistemos komponentą T – limfocitus, kurie yra labai svarbūs organizmui kovojant su infekcijomis.

Mokslininkai iš Škotijos Edinburgo universiteto ląsteles pradėjo auginti iš pelių embrionų. Šios ląstelės buvo genetiškai „perprogramuotos“ ir ėmė vystytis į ląstelių tipą, randamų užkrūčio liaukoje.

Jos buvo sumaišytos su kitomis ląstelėmis ir įdėtos į pelės organizmą. Pelės viduje aibė ląstelių išsivystė į funkcionalią užkrūčio liauką.

Šį atradimą galima palyginti su praėjusiųjų metų mokslo pasiekimu, kuomet laboratorijoje išaugintos smegenys pasiekė tą patį lygį, kaip 9 savaičių žmogaus embriono.

Užkrūčio liauka yra gerokai paprastesnis organas ir mokslininkų atliktuose eksperimentuose tapo visiškai funkcionali.

Viena iš mokslininkų komandos narių profesorė Clare Blackburn sakė: „Tai, kad sugebėjome sukurti visiškai funkcionalų organą pradėję nuo perprogramuotų ląstelių mums buvo didelė staigmena ir milžiniškas žingsnis į priekį.“

Iš šio atradimo naudos gali tikėtis laukiantieji kaulų čiulpų transplantacijos arba gimę su nefunkcionalia užkrūčio liauka. Būdai pagerinti šią liauką taip pat gali praversti ir vyresnio amžiaus žmonėms – laikui bėgant šis organas sensta ir veda prie susilpnėjusios imuninės sistemos.

Vis dėlto laukia dar daugybė iššūkių, kol šis atradimas iš gyvūnų tyrimų stadijos bus pritaikytas žmonėms. Dabartinė technika liaukų auginimui naudoja embrionus. Tai reiškia, kad vystoma liauka šimtų procentų neatitiktų tos, kurią turėjo žmogus.

Be to, mokslininkai turi užtikrinti, kad transplantuotos ląstelės nekontroliuojamai augdamos nesukels vėžio rizikos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)