Neįtikėtiną drąsą pademonstravęs rusas: paviešino kaip Rusija bandė diskredituoti Norvegiją  (1)

Andrejus Kapitonovas, buvęs savivaldos lygio politikas iš Murmansko, teigia, kad tapo politinio žaidimo įrankiu, kurio tikslas buvo diskredituoti Norvegiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau vietoje to jis nusprendė diskredituoti Rusijos saugumiečių veiksmus, rašoma norvegų leidinyje „aldrimer.no“.

2016-ųjų sausį vietos politiką ir kandadatą į Rusijos Dūmą Andrejų Kapitonovą supažindino su, švelniai tariant, gana specifine Federalinės saugumo tarnybos programa.

A. Kapitonovas prieš 2016-ųjų rinkimus į Dūmą turėjo įkurti vietos liberaliosios opozicinės partijos „Parnas“ skyrių Murmanske, po pusmečio nuvyktį į Kirkensą ir paprašyti vietos Saugumo policijos tarnybos pagalbos, įskaitant ir ekonominę, kuriant partijos padalinį.

Tuomet grįžti į Murmanską ir garsiai bei aiškiai per vietos televiziją pareikšti, kad partija gavo ekonominę pagalbą iš Norvegijos. Rusijoje organizacijos, gaunančios ekonominę paramą iš Vakarų, yra vadinamos „užsienio agentais“, jų veikla susilaukia teisėsaugos dėmesio, dažnai tiesiog nutraukiama veikla.

Nukreipta prieš Norvegiją

„Akivaizdu, kad operacija buvo nukreipta prieš Norvegiją,“ – pareiškė A. Kapitonovas Šiaurės naujienas rašančiam leidiniui „Barents Observer“.

Jeigu jis būtų įvykdęs šį sumanymą, tai politiko karjera Rusijoje jam buvo baitga. Tačiau už suteiktą „bendradrbiavimą“ jam žadėta skirti gerą darbą valstybės tarnyboje.

Tačiau A. Kapitonovas nesutiko pasiduoti ir paviešino planą.

„Aš nusprendžiau, kad man jau užteks. Aš supratau, kad tai nėra teisėta, kad tai prieštarauja mano moralės principams,“ – pareiškė A. Kapitonovas.

„Reikėjo pinigų“

Diskreditavimo kampanija turėjo būti inscenizuota prieš Dūmos rinkimus 2016-ųjų rugsėjį. Būtų siekiama parodyti, kad Norvegija kišasi į Rusijos politiką, tačiau, kai A. Kapitonovas atsisakė, kampanija buvo sustabdyta. Tuo metu A. Kapitonovas jau buvo žymus savo kovos su korupcija žygiais, o pirmieji kontaktai su buvusia KGB užfiksuoti jau 2014-aisiais.

Į klausimą, kodėl jis išvis pasiryžo į tai veltis, atsako trumpai: „Buvo reikalingi pinigai“.

Norvegijos saugumas atsisakė komentuoti šią leidinio informaciją, o Rusijos FST atsiuntė paneigimą.

„Pagal informaciją, kurią turi Murmansko FST tarnyba, A. Kapitonovo paviešinti teiginiai neatitinka tikrovės,“ – rašoma paviešintame tarnybos pareiškime.

Pateikė ieškinį prieš FST

Leidinyje rašoma, kad A. Kapitonovas nesirengia ties tuo sustoti. Šių metų kovą jis Murmansko prokuratūrai pateikė prašymą ištirti bylą. Tačiau ši, galų gale, atsidūrė Murmansko FST, o tai reiškė, kad ji turėtų tirti bylą apie savo pačios veiksmus.

Šiuo metu A. Kapitonovas ieško būdų, kaip pateikti ieškinį prieš Rusijos saugumo tarnybą.

„Aš užklausiau teismo, ar šis gali priversti FST pripažinti, jog aš buvau jų agentu, o taip pat tai, kad aš kartu su kitais agentais buvau įtrauktas į neteisėtą operaciją,“ – pasakojo leidiniui A. Kapitonovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(54)
(3)
(51)

Komentarai (1)