Pirmas toks bandymas visame pasaulyje išgydyti alkoholikus: kritikai pašiurpę, bet mokslininkai sako, kad reikia išbandyti viską  (1)

Alkoholizmo problema kamuoja daugelį šalių. Nėra jokios abejonės, kad nesaikingas alkoholio vartojimas žaloja gyvenimus ir kelia visuomenines problemas. Todėl ieškoma būdų padėti žmonėms, kenčiantiems nuo alkoholizmo – kuo paprasčiau atsisakyti alkoholio, tuo daugiau žmonių ryšis gydymui. Visgi, Jungtinėje Karalystėje pradėtas bandymas alkoholizmą gydyti populiariais vakarėlių narkotikais atrodo kiek keistai. Kodėl mokslininkai mano, kad jis suveiks?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-07-04 Pirmas toks bandymas visame pasaulyje išgydyti alkoholikus: kritikai pašiurpę, bet mokslininkai sako, kad reikia išbandyti viską  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekstazis (MDMA) – populiarus vakarėlių narkotikas, stimuliantas, kuris, kaip teigiama, yra labai paplitęs klubuose ir privačiuose vakarėliuose. Įvairūs tyrimai įrodė, kad MDMA sukelia vienokios ar kitokios formos priklausomybę, tačiau šių narkotikų atsisakyti yra daug lengviau nei, tarkim, alkoholio. Žinoma, Jungtinėje Karalystėje atliekami bandymai nėra tokie paprasti.

Grupė atrinktų pacientų iš Anglijos per mėnesį gaus dvi MDMA dozes. Tai pirmas toks bandymas pasaulyje, todėl nėra iki galo žinoma, ko reikėtų tikėtis. Visgi, manoma, kad ekstazis padės įveikti traumas, įvykstančias atsisakius alkoholio. Taip pat manoma, kad alkoholizmas prasideda nuo kitų psichologinių problemų, neigiamų išgyvenimų ir streso, kuriuos MDMA gali įveikti efektyviau.

Ką sako narkotikų priešininkai? Jie, žinoma, prieštarauja. Tačiau tyrimo autorius Benas Sessa teigia, kad MDMA nepakeis psichologinės terapijos ar kitų gydymo būdų, bet kai kuriais atvejais tai taps vienu iš pagrindinių ginklų kovojant su asmens priklausomybe alkoholiui.

Tiesa, tai nėra vienintelis bandymas kai kuriuos narkotikus panaudoti medicininiams tikslams. Pavyzdžiui, jau svarstomas haliucinogeninių grybų (ar jų veikliųjų medžiagų) ir LSD pritaikymas kai kuriems psichikos sutrikimams gydyti. Mokslininkai tikisi, kad jiems pavyks atskirti pramoginį narkotikų vartojimą nuo gydymo ir įrodyti, kad medžiaga pati savaime nėra bloga - tai jos panaudojimas kelia problemų.

MDMA gatvėse ir klubuose kainuoja nedaug, tačiau medicininis preparatas yra gana brangus. Jis turi atitikti griežtus reikalavimus, kad būtų visiškai saugus. O kaip dėl priklausomybės ekstaziui? Kaip minėta, priklausomybė MDMA yra kitokia nei alkoholiui ir jai išsivystyti reikia daug laiko.

Tyrimo dalyviai dalyvaus psichologo konsultacijose kiekvieną savaitę, tačiau tik du kartus per mėnesį jiems bus duodama MDMA dozė. Tuomet jų pažanga bus lyginama su tų žmonių, kurie MDMA nevartojo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai (1)