Kanapių žemėlapis: Lietuvoje jos vis dar draudžiamos, bet štai kiek yra pasaulio valstybių, kuriose galima legaliai jas naudoti  (7)

Priklausomai nuo vietos įstatymų, kanapių vartojimas, laikymas, kultivavimas ar platinimas skirtingose pasaulio vietose gali užtraukti labai skirtingas pasekmes. Šiame straipsnyje pateiksime vietų sąrašą, kuriose kanapės yra legalios medicininiais ir rekreaciniais tikslais arba dekriminalizuotos. Taip pat vietas, kuriose kanapių naudojimas nerekomenduojamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip yra Lietuvoje?

Kanapės Lietuvoje nuo 1998 sausio 25 d. buvo įtrauktos į draudžiamų medžiagų sąrašą ir yra nelegalios tiek rekreaciniais, tiek medicininiais, tiek religiniais tikslais, tačiau pluoštinių kanapių (nedaugiau 0.2% THC) auginimas ir gamyba yra leidžiama. Iki 2014 metų Lietuva buvo vienintelė šalis Europoje draudusi pluoštinių kanapių auginimą. Taip pat nuo praėjusių metų Balandžio leista pluoštines kanapes auginti soduose ne didesniame kaip 0,1 ha žemės valdos plote, sėdamas iki 20 šių augalų vienetų į 0,01 ha.

Nuo šių metų pradžios net ir mažas kiekis kanapių (daugiau 0.2% THC), be tikslo platinti, visais atvejais užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Teoriškai už tokio kiekio turėjimą ir įsigijimą gali būti skiriama laisvės atėmimo bausmė iki 2 metų, tačiau praktikoje tokios bausmės nėra skiriamos. Už kanapių auginimą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. 

Už platinimą, priklausomai nuo kiekio, skiriama laisvės atėmimo bausmė nuo 2 iki 15 metų. Tačiau net ir suktinės pasidalinimas bendrame draugų rate teoriškai gali būti interpretuojamas, kaip platinimas, nors tai ir nėra profesionali veikla siekiant pelno. Spalio 5 dieną prezidentė pasirašė Baudžiamojo kodekso įstatymo pataisas. Pagrindinis pataisų tikslas – kova su korupcija. Tačiau tuo pačiu buvo panaikinta galimybė skirti lygtinę laisvės atėmimo bausmę, kuri buvo skiriama už panašius pažeidimus, kaip disponavimas mažu kiekiu kanapių. Liberalė Aušrinė Armonaitė bandė atitaisyti situaciją pavasarį, ją palaikė ir ministras Aurelijus Veryga, tačiau bandymas dekriminalizuoti narkotikų turėjimą buvo grąžintas taisymui.

Seimo narys, Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas ir Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė Rugsėjo 29 d. pasiūlė pradėti diskusiją dėl medicininių kanapių įteisinimo gydant onkologinius ligonius. Teoriškai nei kanapių panaudojimas medicinoje, nei kanapių tyrimai nėra uždrausti. Tačiau dar nebuvo užregistruota paraiškų šiems tyrimams atlikti ar preparatams su kanabinoidas tiekti bei naudoti. Siekiant sumažinti barjerus Sveikatos apsaugos ministras, Seimo narys prof. Aurelijus Veryga kartu su Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnu Ramūnu Karbauskiu ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininke Agne Širinskiene įregistravo Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės bei Farmacijos įstatymų pataisas, kuriomis siūloma leisti naudoti šias medžiagas ir medicinos tikslams, kurių saugumas ir veiksmingumas turi būti įrodytas moksliniais tyrimais. Tiesa, kol kas nėra aišku, kokius produktus iš kanapių galės gauti Lietuvoje sergantys pacientai.

Jungtinės Amerikos Valstijos

Kanapės JAV yra draudžiamos federaliniu lygiu, tačiau laisvalaikio vartojimas leidžiamas Aliaskoje, Kalifornijoje, Nevadoje, Oregone, Vašingtone, Kolorade, Meine, Masačiusetse ir Kolumbijos apygardoje.

Naudojimą medicinoje taip pat įteisino Naujasis Hampšyras, Vermontas, Niujorkas, Pensilvanija, Naujasis Džersis, Rod Ailandas, Konektikutas, Merilendas, Ohajas, Mičiganas, Ilinojus, Arkanzasas, Luiziana, Florida, Minesota, Šiaurės Dakota, Montana, Naujoji Meksika, Arizona, Delaveras, Havajai, Puerto Rikas. 

Taip pat Alabama, Džordžija, Ajova, Kentukis, Misisipė, Misūris, Šiaurės Karolina, Oklahoma, Pietų Karolina, Tenesis, Teksasas, Juta, Virdžinija, Viskonsinas ir Vajomingas įteisino CBD aliejaus panaudojimą. 

Olandija

Olandijos sostinė Amsterdamas dažnai yra siejamas su kanapių kavinėmis (coffeeshops), kurių mieste yra daugiau, kaip 250. Šios socialinės paskirties įstaigos leidžia lankytojams, kurie yra vyresni, kaip 18 metų amžiaus, paragauti kavos, o taip pat atsipalaiduot surūkant kanapių suktinę. Kanapės, iki 5 gramų, yra parduodamos tiek vietos gyventojams, tiek svečiams iš svetur. Jas galima rūkyti ir viešoje vietoje, kol tai nesukelia nepatogumų kitiems žmonėms bei tai nėra vieta, kaip mokyklos teritorija ar žaidimų aikštelė. Gyventojams leidžiama turėti nedaugiau, kaip 5 kanapių augalus. Olandijoje formaliai kanapės nėra legalios, tačiau valdžia vykdo veiksmingą tolerancijos politiką dar nuo 1976 metų, o kavinių savininkai turi laikytis taisyklių. 

Ispanija

Šioje šalyje įstatymai yra gana sudėtingi ir neaiškūs. Kanapių pardavimas yra nusikaltimas, už kurį baudžiama pagal baudžiamąjį kodeksą, neatsižvelgiant į kiekį. Bet disponavimas be tikslo platinti yra dekriminalizuotas. Auginimas ir naudojimas savoms reikmėms privačioje nuosavybėje yra legalus. Pasinaudojus šia įstatymo spraga socialiniai kanapių klubai tapo populiariu būdų entuziastams bendrame kolektyve techniškai legaliai gauti ir naudoti kanapes. Vien Barselonoje tokių klubų yra apie 200, o visoje Ispanijoje daugiau, kaip 800. 

Urugvajus

Urugvajus buvo viena iš pirmųjų Lotynų Amerikos šalių sukūrusi kanapių legalizavimo planą, kuris vėliau buvo patvirtintas 2013 metais. Šis įstatymas leido teisėtai auginti, platinti ir vartoti kanapes registruotiems Urugvajaus gyventojams nuo 18 metų amžiaus. Tačiau net iki tol kanapių naudojimas savoms reikmėms šalyje nebuvo nusikalstama veika. Vaistinėse galima įsigyti iki 40 gramų per mėnesį, pasirenkant iš dviejų skirtingų kanapių veislių - “Alfa 1” ir “Beta 1”. Produktą augina ir platina dvi valstybės bendrovės, Symbiosis ir Iccorp. Gamyba yra atidžiai stebima, kad nebūtų parduodama užsieniečiams, todėl turistams tenka susipažinti su vietiniais gyventojais. 

Jamaika

Nors jau daugelį metų Jamaika yra siejama su kanapėmis, reggae muzika ir rastafari religija, šis augalas buvo dekriminalizuotas tik 2015 metais. Kanapės taip pat yra leidžiamos religinių ritualų metu. Užsieniečiai, kuriems yra skiriama kanapių medicininiais tikslais, gali gauti leidimą legaliai įsigyti iki 56 gramų vietinių kanapių savo vizito metu. 

Kanada

Kanapių panaudojimas medicinoje buvo legalizuotas dar 2001 metais. Pacientams gali būti išrašomas receptas ne daugiau, kaip 150 gramų kanapių per 30 dienų. Ministras pirmininkas Justin Trudeau šių metų Balandžio 13 dieną Parlamentui įteikė kanapių legalizavimo įstatymą, kurį patvirtinus dar iki kitų metų Liepos 1 dienos disponavimas kanapėmis iki 30 gramų taptu visiškai legalus visoje Kanadoje žmonėms nuo 18 metų. 

Portugalija

Portugalija turi unikalų požiūrį į visus narkotikus, įskaitant kanapes, nes narkotikų turėjimas ir vartojimas asmeniniams tikslams nėra baudžiamasis nusikaltimas. Šis metodas ženkliai sumažino narkotikų vartojimą tarp portugalų. Dideli kanapių kiekiai skirti platinimui gali užtraukti laisvės atėmimo bausmę arba nemenką baudą. 

Australija

Kanapės asmeniniam naudojimui dekriminalizuotos Australijos sostinės teritorijoje, Šiaurės teritorijoje bei Pietų Australijoje. 2016 metais Australija legalizavo kanapių panaudojimą medicinoje federaliniu lygiu. Viktorijos valstijoje šiais metais buvo nuimtas pirmas kanapių derlius epilepsija sergantiems vaikams gydyti, taip pat kanapės yra importuojamos iš Kanados. Kanapės šalyje yra labai plačiai naudojamos. Apie 5.8 milijonai vyresnių, kaip 22 metai australų (33.5%) yra nors kartą gyvenime naudoje kanapes, vienas milijonas per praėjusius metus, o 300,000 kiekvieną dieną. 

Šveicarija

2012 metais Šveicarija dekriminalizavo kanapių iki 10 gramų turėjimą, tačiau tai vis dar užtraukia baudą iki 90 eurų. Dideli kanapių kiekiai (daugiau, kaip 4 kg hašišo) ar profesionali prekyba gali užtraukti iki 3 metų laisvės atėmimo bausmę. Kanapės, kuriose THC yra mažiau, kaip 1.0 % (Lietuvoje iki 0.2 %) yra visiškai legalios ir pardavinėjamos, kaip cigaretės. Nuo praėjusių metų Ciuriche, Bazeli, Berne ir Ženevoje planuoja sukurti ir 4 metus stebėti eksperimentinius kanapių klubus, kad būtų galima įvertinti jų naudą, o šių klubų narių skaičius negalės būti didesnis kaip 2 000.

Estija

Estijoje kanapių turėjimas iki 7,5 gramų asmeniniam naudojimui yra dekriminalizuotas. Platinimas ar didelis kiekis gali užtraukti iki 5 metų laisvės atėmimo bausmę. 

Vokietija

Šių metų pradžioje Vokietijos parlamentas vieningai nubalsavo leisti naudoti kanapes ir jų preparatus medicinos tikslais. Jums netgi gali būti padengiamos vaistų išlaidos iš sveikatos apsaugos lėšų. Naudojimas rekreaciniais tikslais yra neteisėtas, tačiau dekriminalizuotas. Mažo kiekio apibrėžimas skiriasi priklausomai nuo federalinės žemės. Berlynas turi liberaliausius įstatymus, daugeliu atvejų leidžiama turėti iki 15 gramų asmeniniam naudojimui. Dauguma kitų federalinių žemių iki 6 gramų asmeniniam naudojimui. 

Izraelis

Valstybė yra gerai žinoma kaip medicininių kanapių pionierė. Dar 1964 metais Izraelio mokslininkams pavyko pirmą kartą išskirti ir išaiškinti kanapių aktyvią sudedamąją dalį, tetrahidrokanabinolį, dar vadinamą THC. 2011 metais Izraelio vyriausybė patvirtino kanapių tiekimo medicininiams ir moksliniams tyrimams tvarką ir priežiūrą. Praėjusią vasarą Vyriausybė patvirtino Sveikatos Apsaugos ministro Yaakov Litzman inicijuotą planą sušvelninti kai kuriuos medicininių kanapių reikalavimus. Legaliai kanapes vartoja jau daugiau nei 21 000 žmonių. Taip pat beveik 9 procentai izraeliečių yra kanapių vartotojai. Šiais metais Viešojo Saugumo ministras Gilad Erdan patvirtino, jog pritaria kanapių dekriminalizacijai rekreaciniais tikslais. Disponavimas kanapėmis privačioje valdoje neužtrauktų jokios bausmės, tačiau viešumoje vis dar yra baudžiamas administracine bauda. 

Meksika

Kanapių mažo kiekio turėjimas Meksikoje dekriminalizuotos dar 2009 metais. Meksikiečiai gali laisvai privačiai turėti ir naudoti iki penkių gramų kanapių. Šių metų birželi Prezidentas Enrique Peña Nieto pasirašė įsakymą dėl kanapių legalizavimo medicinos tikslams. Tuo metu tūkstančiai žmonių Meksike reikalavo šį augalą legalizuoti iš viso. 

Italija

Kanapės medicininiais ar religiniais tikslais yra legalios šioje makaronų mylėtojų šalyje, tačiau naudojimas rekreaciniams tikslams vis dar yra nelegalus. Todėl net ir mažas kanapių kiekis gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę, nors praktikoje dažniausiai išsisukama įspėjimu arba administracine bauda. Kanapes pacientams tiekia valstybinės ligoninės ir vaistinės, o patys augalai yra auginami Florencijoje esančios karinės įstaigos teritorijoje. Pirmoji Italijos vyriausybės išveista kanapių veislė turi 5-6% THC ir kainuoja apie 7 eurus už gramą. 

Čekija

Kanapės medicinai Čekijoje yra legalizuotos nuo 2013 metų, o asmeninis naudojimas iki 15 gramų yra dekriminalizuotas 2010 metais. Čekijos gyventojai taip pat gali nebaudžiami auginti iki penkių kanapių augalų.

Lenkija

Kanapių vartojimas Lenkijoje nėra baudžiamasis nusikaltimas, taip pat prokurorams yra suteikta galimybė nekelti kaltinimų dėl mažo kanapių kiekio skirto asmeniniam naudojimui, jei tai yra pirmasis toks nusikaltimas ir konfiskuoti tik kanapes. Tačiau disponavimas kanapėmis gali užtraukti maksimalią trejų metų laisvės atėmimo bausmę. Liepa Lenkijos sprendimų priėmėjai balsavo (440 už ir 2 prieš) už kanapių įteisinimą medicinos tikslams nuo 2017 metų pabaigos. Nuo spalio pabaigos vaistinėse galima įsigyti kanapių produktų. Įstatyme numatoma, kad vaistinės gali prekiauti tiktai pačių pagamintomis mikstūromis ir tik iš žaliavų, atvežtų iš užsienio. Taip pat pacientams bus suteikta galimybė vaistus pirkti iš užsienio. 

Dėmesio! Mirties bausmės!

Šiose šalyse griežtai draužiama naudoti ar platinti kanapes.

Filipinai

Jei turite ~8.5 gramo narkotikų, Jūs esate laikomas narkotikų prekiautoju. Tai reiškia, kad asmuo, gaudantis jus - kiekvienas Filipinuose, turi teisę jus nužudyti. Taip - nužudyti be teismo. Visgi Filipinai taip kovoja prieš sunkiuosius narkotikus ir netgi leido kanapes naudoti medicinoje. Tačiau su tokiais įstatymais saugiai jaustis negali ne tik kvaišalų platintojai, kanapių naudotojai, bet ir visiškai nekalti žmonės. 

Taip pat nerekomenduojama naudoti ar kitaip disponuoti kanapėmis tokiose šalyse, kaip Saudo Arabija, IndonezijaKinija, Egiptas, Iranas, Irakas, Laosas, Malaizija, Nigerija, Pakistanas, Singapūras, Somalis, Sudanas ar Jemenas.

Kanapių žemėlapis

Pasaulio šalių apžvalga buvo parengta, pagal žemėlapio SpliffyMap.com duomenis. Šis įrankis padės Jums kelionėse arba tiesiog geriau išmanyti vietos įstatymus, suvokti, kokie legalizavimo procesai vyksta pasaulyje. Tai naujas bei atviras projektas kviečiantis visus besidominčius kanapių politika pasaulyje prisidėti prie informacijos pildymo ir atnaujinimo.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Nerijus Vitkauskas
(45)
(4)
(41)

Komentarai (7)