Norvegija pripažino, kad griežčiausi narkotikų įstatymai tiesiog neveikia: iš esmės keičiasi vizija, diegiama nauja tvarka  ()

Pirmą kartą nuo uždraudimo septintajame dešimtmetyje, didžioji dalis Norvegijos įstatymų leidėjų palaiko narkotikų vartojimo dekriminalizavimą vardan protingos politikos sukūrimo. Dvi didžiosios Norvegijos koalicinę vyriausybę sudarančios partijos, Norvegijos darbo partija ir Konservatyvioji partija, bando pereiti nuo baudimo už piktnaudžiavimą narkotikais prie gydymo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valdančiosios koalicijos narys, Nicholas Wolkinson, Norvegijos žinių šaltiniui VG teigė, kad pasiūlytas tvarkos pakeitimas turėtų, „sustabdyti besikamuojančių žmonių baudimą ir vietoje to jiems suteikti pagalbą bei gydymą.“

Tai yra malonus pasikeitimas šalyje, kuri žinoma kaip turinti vienus griežčiausių su narkotikais susijusių įstatymų. Norvegija yra viena iš nedaugelio šalių, kuriose ne tik draudžiama turėti tam tikrų medžiagų, tokių kaip kanapės, bet taip pat neleidžiama būti jų paveiktam. Dėl šios ilgos kovos su narkotikais, vyriausybė stengiasi pabrėžti, kad tikslas yra gydymas, o ne legalizavimas.

„Nedaugiau nei prieš tris metus, tai būtų buvę neįtikėtina“ tyrimų ir aktyvistų grupės narys Jorn Klovfjell Mjelva. Jis mano, kad kas liečia su narkotikais susijusią tvarką, Norvegijos politikai dar turi atlikti labi daug darbo, bet jis sutinka, kad tai yra gera pradžia.

Kai tokios organizacijos kaip Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) ir Jungtinės Tautos pradeda perplanuoti griežtas kovos su narkotikais politikas, Norvegijos reformatoriai tikisi, kad jų vyriausybė atkreips į tai dėmesį.

„Mūsų nuomone, žmonės, kuriems reikia pagalbos, nesikreipia dėl jos, nes bijo būti nubausti,“ sako Mjelva. „Tai priverčia žmones slėpti savo žalingą įprotį nuo draugų, šeimos ir sveikatos apsaugos specialistų.“

2016 priimti teismų praktikos pakeitimai Norvegijos teismams suteikė galimybę, su narkotikais susijusius nusikaltimus padariusius nusikaltėlius siųsti į gydymo programas, o ne į kalėjimus. Bet dabartinė sistema dar nėra visiškai ištobulinta.

Programa, žinoma kaip narkotikų programa (arba Narkotikaprogrammet), buvo kritikuojama dėl per griežto elgesio su pacientais. Dėl dažnų šlapimo tyrimų ir kalėjimo grėsmės, dabartinė sistema atrodo per daug griežta joje dalyvaujantiems žmonėms.

Parlamento Sveikatos komitetą sudarantys Norvegijos įstatymų leidėjai 2018 metais planuoja aplankyti Portugaliją ir ten pasisemti idėjų savo programos reformavimui. 2001 metais, Portugalijoje buvo visiškai dekriminalizuotas visų narkotinių medžiagų turėjimas ir vietoje to buvo pritaikytos narkomanijos gydymo programos. Nuo tada žymiai sumažėjo su narkotikais susijusių sužeidimų, o perdozavimų skaičius nukrito iki šešių atvejų milijonui piliečių.

„Šiam pokyčiui prireiks daug laiko, bet jis reiškia pakeistą viziją,“ pranešimo spaudai metu, aiškino Norvegijos Sveikatos komiteto pirmininko pavaduotojas, Sveinung Stensland. „Turintiems problemų dėl piktnaudžiavimo tam tikromis medžiagomis, turi būti taikomas gydymas kaip ligoniams, o ne baudos ir kalėjimas kaip nusikaltėliams.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Juras Liubomirskas
(24)
(2)
(22)

Komentarai ()