„Apple“ pristatė naują laikrodį ir pareiškė, kad jis galės daryti kardiogramas - medikai tik ironiškai šypsosi (Video)  ()

Trečiadienį „Apple“ pristatė keturis naujus produktus. Vartotojams iš esmės nieko naujo ar ypatingo neparodė (nebent kažkam bus atradimas, kad telefonas gali turėti dvi SIM korteles), išskyrus vieną gaminį – tiksliau, vieną jo funkciją.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-09-14 „Apple“ pristatė naują laikrodį ir pareiškė, kad jis galės daryti kardiogramas - medikai tik ironiškai šypsosi (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

“Apple” pasigyrė, kad „Apple Watch Series 4” turės tai, ko neturi joks kitas vartotojiškos elektronikos įrenginys – sistemą, leidžiančią registruoti elektrokardiogramą (EKG), kuria, žinoma, per programėlę galima bus galima patogiai dalintis kad ir su savo daktaru.

Kas įdomiausia, šį įrenginį ir funkciją patvirtino JAV maisto ir vaistų administracija – o tai tarsi reikštų, kad čia yra rimtas ir patikimas reikalas, o ne šiaip reklaminis triukas.

Bet kodėl įprasta EKG daroma visą žmogų apkarstant jutikliais, o „Apple“, panašu, apsieis vos su vienu ar pora? Ir išvis – kaip veikia EKG ir ką ji padeda suprasti? Šiais klausimais Lrytas.lt kreipėsi į žmogų, kuris su kardiogramomis susiduria itin dažnai – į jau dvidešimt metų greitojoje pagalboje dirbantį mediką Gintarą Vaišnorą.

Kas yra kardiograma

„Susitraukdami širdies raumenys generuoja elektros impulsus, o šiuos impulsus EKG ir registruoja, – pasakoja G. Vaišnoras, – teigiamas krūvis kardiogramos linijoje kyla aukštyn, neigiamas – žemyn“. Medikas pasakoja, kad tradiciškai matavimai vyksta dešimčia jutiklių: po vieną ant kiekvienos galūnės ir šešiais, statomais širdies plote. Taip daroma todėl, kad galima būtų sudaryti savotišką trimatį elektrinį širdies lauką, kad EKG matavimai apimtų visas širdies sieneles. Pasak mediko, matuojant elektros krūvį vien rankoje, gaunama tik viena derivacija (EKG linija), o iš tiek nieko svarbaus diagnozuoti tikrai negalima. G.Vaišnoro teigimu, kardiologai sprendžia iš trijų-keturių derivacijų.

Reklaminis triukas ir nieko daugiau?

Medikas svarsto, kad tokiu laikrodžiu galima būtų užfiksuoti širdies aritmiją, pulso sutrikimus – bet, pavyzdžiui diagnozuoti miokardo infarktą nepavyks. „Grubiai tariant, iš ritmo sutrikimų galima išskaičiuoti 2-3 aritmijas, bet ritmo sutrikimo ligų yra ištisi pogrupiai“, – aiškina G.Vaišnoras.

Kalbant apie tai, kaip išmaniuoju laikrodžiu būtų įmanoma užregistruoti nors kiek išsamesnę EKG, medikas gūžčioja pečiais ir pasakoja, kad jei jau EKG daroma su dviem elektrodais, tai jie montuojami ant krūtinės, o ne ant galūnės. „Bet pilną vaizdą daktarui parodys tik pilna dešimties derivacijų kardiograma, – įsitikinęs medikas. – Tad aš tokį dalyką matyčiau tik kaip reklaminį triuką ir nieko daugiau“.

Aišku, kad dar neaišku

Žinoma, sunku kažką spręsti, kol visi „Apple“ pažadai tėra skaidrėse, o ne ant rankos ar gydytojo kompiuteryje. Norėtųsi neatmesti galimybės, kad amerikiečiai sukūrė kažkokią naują ir revoliucingą technologiją, leidžiančią vos keliais jutikliais patikimai užfiksuoti tai, kas tradiciškai fiksuojama su dešimčia.

Tiesa, egzistuoja galimybė, kad obuoliškosios kardiogramos mums, europiečiams bus ne iškart pasiekiamos, o gal ir išvis nepasiekiamos – dėl juridinių priežasčių, asmens duomenų apsaugos ir pan. Tačiau tokie dalykai gali pasukti istoriją nauja linkme.

Štai pavyzdžiui „Fitbit“ regiono vadybininkas Raresas Florea dar pernykštėje IFA parodoje pasakojo, kaip „Fitbit“ bando bendradarbiauti JAV su medicininėmis ir draudimo kompanijomis – kas, tarkime, galiausiai galėtų išvirsti mažesniais draudiminiais mokesčiais besidraudžiančiajam: juk pagal sveikatos būklę įmanoma apskaičiuoti ir rizikas. Neatmestinas variantas, kad panašia kryptimi gali krustelėti ir „Apple“.

O kai kurie apžvalgininkai teigia, kad ilgainiui „Apple Watch Series 4” gali tapti net ne asmeniniu, o korporatyviniu pirkiniu. Na, bet šiuo metu svarbiausia išsiaiškinti, kaip gi tiksliai veikia obuolinis EKG. Tik atsakius į klausimą, ar čia yra rimtas reikalas, ar tik būdas pasireklamuoti, galima bus žiūrėti toliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(10)
(-7)

Komentarai ()