Japonijos superkompiuteris atskleidė kokią milžinišką įtaką koronaviruso plitimui turi drėgmė (Video)  ()

Japonijos superkompiuteris įrodė, kad, aplinkoje plintant koronaviruso dalelėms, labai svarbų vaidmenį atlieka drėgmė. Paaiškėjo, kad itin didelė užsikrėtimo virusu rizika – sausose uždarose patalpose žiemos mėnesiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų atliktų simuliacijų išvados atkreipia dėmesį į faktą, kad labai svarbu drėkinti orą: šaltuoju metų laiku, kai tinkamai vėdinti patalpas atidarius langus gali būti sudėtinga, padėtų oro drėkintuvai. Tokią išvadą spalio 13 dieną pateikė tyrimų bendrovė „Riken“ ir Japonijos Kobės universiteto ekspertai.

Savo eksperimentui mokslininkai pasitelkė superkompiuterį „Fugaku“, kuris ir sumodeliavo viruso dalelių kelionę iš sergančių asmenų kvėpavimo takų įvairiose skirtingose uždarose erdvėse.

 

Paaiškėjo, kad, esant mažesnei nei 30 proc. oro drėgmei, į aplinką sergantis asmuo išleidžia net dvigubai daugiau viruso dalelių nei tais atvejais, kai oro drėgnumas siekia 60 proc. ir daugiau, atskleidė simuliacijos. Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad apsauginiai veido skydeliai ne tokie veiksmingi saugantis nuo užkrato kaip apsauginės veido kaukės.

Eksperimentuojant taip pat paaiškėjo, kad, valgant prie bendro stalo, didžiausią riziką užsikrėsti turi ne šalia sergančiojo, o priešais jį sėdintys asmenys.

 

Taip pat atkreiptas dėmesys ir į pavojus, su kuriais gali susidurti chorų dainininkai, tad labai svarbu laikytis didelių atstumų ir riboti žmonių skaičių.Ekspertai visame pasaulyje sutinka, kad COVID-19 galima perduoti oru.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai spalį jau peržiūrėjo savo rekomendacijas ir dabar teigia, kad patogenai ore išlieka iki kelių valandų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()