15 ženklų, kurie gali perspėti apie vėžį - įsidėmėkite juos ir atkreipkite dėmesį į savo kūną  ()

Onkologinės ligos diagnozė yra viena iš nemaloniausių. Anksčiau daugeliui žmonių tai skambėdavo lyg mirties nuosprendis. Laimė, dabar nemažai vėžinių susirgimų yra sėkmingai išgydomi – svarbu juos laiku pastebėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalas WebMD pateikė 15 galimų vėžio simptomų, kuriuos reikėtų žinoti, norint ligą užčiuopti laiku.

Odos pokyčiai

auja arba dydį, formą ar spalvą keičianti odos dėmelė gali būti odos vėžio požymis. Taip pat derėtų atkreipti dėmesį į dėmelę, kuri skiriasi nuo visų kitų, esančių ant jūsų odos. Jeigu ant odos pastebėjote neįprastų dėmių, parodykite gydytojui. Jis jas apžiūrės ir gal net atliks biopsiją (paims nedidelį odos gabalėlį), kad galėtų įdėmiau paieškoti vėžio ląstelių.

Erzinantis kosulys

Jeigu nerūkote, labai maža tikimybė, jog erzinantis kosulys yra vėžio simptomas, rašoma webmd.com. Paprastai tokį kosulį sukelia užnosinis varvėjimas ryklėn, astma, skrandžio refliuksas arba infekcija. Jeigu jis nepraeina savaime arba atsikosėjate krauju (tai ypač aktualu rūkantiesiems), kreipkitės į gydytoją. Jis ištirs plaučių gleives arba peršvies krūtinę rentgeno spinduliais, kad išsiaiškintų, ar nesergate plaučių vėžiu.

Krūtų pokyčiai

Daugelis krūtų pokyčių atsiranda ne dėl vėžio. Kita vertus, vis tiek būtina apie juos pranešti gydytojui ir išsitirti. Informuokite jį apie bet kokius gumbelius, spenelio pasikeitimus ar išskyras, paraudimą, sustorėjimą, krūtų skausmą. Gydytojas jus apžiūrės ir, jei reikia, nurodys atlikti mamogramą, tyrimą magnetinio rezonanso aparatu arba biopsiją.

Pilvo pūtimas

į gydytoją. Pastovus pilvo pūtimas gali būti kiaušidžių vėžio simptomas. Tegul jūsų gydytojas apžiūri ir dubens organus.

Šlapinimosi sutrikimai

 

Nemažai vyrų sendami susiduria su šlapimo takų problemomis, pavyzdžiui, tenka dažniau eiti į tualetą arba šlapimo srovė pasidaro per silpna. Paprastai šie požymiai byloja apie padidėjusią prostatą, tačiau taip pat gali reikšti ir prostatos vėžį. Apsilankykite pas gydytoją, kad atliktų urologinę apžiūrą ir galbūt specialų kraujo tyrimą, vadinamą PSA (prostatos specifinio antigeno kiekis kraujo serume).

Padidėję limfmazgiai

Jūsų kakle, pažastyse ir kitose kūno vietose yra nedidelių pupos formos liaukų. Neretai jų padidėjimas reiškia, jog organizmas kovoja su infekcija, pavyzdžiui, streptokokine angina ar peršalimu.

Kai kurios vėžio rūšys, tokios kaip limfoma ir leukemija, taip pat gali sukelti limfmazgių padidėjimą. Pasikonsultuokite su gydytoju, kad padėtų išsiaiškinti tikrąją priežastį.

Kraujas išmatose ir (arba) šlapime

Jeigu atlikę gamtinius reikalus pastebėjote kraujo pėdsakų, derėtų apsilankyti pas gydytoją. Kraujo išmatose dažniausiai atsiranda dėl hemoroidinių mazgų uždegimo, tačiau gali atsirasti ir dėl gaubtinės žarnos vėžio. Kraujas šlapime reiškia šlapimo takų negalavimą, pavyzdžiui, infekciją, arba rimtesnę ligą – inkstų ar šlapimo pūslės vėžį.

Sėklidžių pokyčiai

Jeigu jūsų sėklidės patinusios ar ant jų pastebėjote gumbelį, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Neskausmingas gumbelis yra dažniausias sėklidžių vėžio požymis. Kartais vyrus kamuoja sunkumas apatinėje pilvo dalyje arba jausmas, kad sėklidės padidėjo. Specialistas apžiūrės sėklides ir, jeigu reikia, atliks tyrimą ultragarsu negalavimo priežasčiai nustatyti.

Sunku nuryti

 

Rijimą gali apsunkinti peršalimas, skrandžio refliuksas ir kai kurie vaistai. Jeigu šis sutrikimas nepraeina savaime ar vartojant rūgštingumą mažinančius preparatus, kreipkitės į gydytoją. Rijimo problemos gali būti gerklės arba stemplės, raumeninio vamzdelio tarp burnos ir skrandžio, vėžio požymis. Gydytojas jus apžiūrės ir atliks keletą tyrimų, pavyzdžiui, rentgenogramą naudojant barį kaip kontrastinę medžiagą, kad rentgeno nuotraukoje geriau matytųsi gerklė.

Neįprastas kraujavimas iš makšties

Kraujavimo iš makšties ne menstruacijų ciklo metu priežastys gali būti įvairios, tokios kaip fibroidai ar net kai kurios kontraceptinės priemonės. Jeigu jums iš makšties bėga kraujas tarp menstruacijų ciklų ar po lytinio akto arba bėga kraujingos išskyros, būtinai apsilankykite pas gydytoją. Jis ištirs, ar nesergate gimdos, gimdos kaklelio arba makšties vėžiu. Taip pat pasakykite gydytojui, jei iš makšties bėga kraujas pasibaigus menstruacijų ciklui. Tai nėra normalu, todėl nedelskite.

Burnos problemos

Nemalonus burnos kvapas, opelės ir panašiai – daugelis burnos pokyčių nėra rimti. Kita vertus, jeigu burnoje atsirado baltų ar raudonų žaizdelių, kurios neužgyja per keletą savaičių (ypač jei rūkote), kreipkitės į gydytoją. Jos gali signalizuoti apie burnos vėžį. Taip pat pasižiūrėkite, ar skruostuose nėra gumbelių ir ar galite lengvai judinti žandikaulį, bei neignoruokite burnos skausmo.

Svorio netekimas

 

Mitybos ir fizinio aktyvumo pokyčiai, be jokios abejonės, padės atsikratyti nereikalingų kilogramų. Svoris gali mažėti ir dėl streso ar skydliaukės sutrikimų.

Visgi nėra normalu be jokių pastangų per mėnesį numesti penkis ar daugiau kilogramų. Drastišką svorio kritimą gali sukelti kasos, skrandžio, stemplės, plaučių ar kitos rūšies vėžys.

Karščiavimas

Dažniausiai karščiavimas nėra blogas dalykas. Kartais jis tiesiog reiškia, jog jūsų organizmas kovoja su infekcija. Taip pat karščiavimas yra kai kurių vaistų sukeliamas šalutinis poveikis. Kita vertus, nepraeinantis ir, regis, be priežasties prasidėjęs karščiavimas gali būti kraujo vėžio (leukemijos, limfomos) simptomas.

Rėmuo arba virškinimo sutrikimai

o gero, kiekvienas iš mūsų esame susidūrę su nemaloniu pojūčiu, kurį sukelia rėmens graužimas. Dažniausia jo priežastis – netinkama mityba arba stresas. Jeigu gyvenimo būdo pokyčiai nepadeda ir jus toliau vargina virškinimo sutrikimai, tegul gydytojas atlieka keletą tyrimų, nes jie gali byloti apie skrandžio vėžį.

Nuovargis

Smarkiai pavargti galima dėl įvairių veiksnių, ir dėl daugelio iš jų neverta rūpintis. Vis dėlto nuovargis yra kai kurių vėžio rūšių, pavyzdžiui, leukemijos, ankstyvasis simptomas. Sergant gaubtinės žarnos ar skrandžio vėžiu, galimas kraujo netekimas, kurio nepastebėsite, tačiau dėl to būsite labai pavargę. Jeigu visą laiką jaučiatės išsekę, o poilsis nepadeda, kreipkitės į gydytoją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()