Iš kur Žemės mantijoje yra anglies? Nauji eksperimentai atskleidžia šio proceso detales  ()

Anglis vaidina neapsakomai svarbų vaidmenį Žemės paviršiuje – tiek atmosferoje, tiek dirvoje ir vandenynuose. Pagrindinis šios anglies šaltinis yra Žemės mantija, iš kurios paviršių anglis pasiekia per ugnikalnių išsiveržimus. Bet iš kur imasi anglis mantijoje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji ten turėjo atsirasti dar planetai formuojantis, bet šio proceso detalės iki šiol nėra aiškios. Ankstesni eksperimentai, kuriais bandyta atkurti anglies evoliuciją Žemės gelmėse, davė netikėtus rezultatus, kad didžioji dalis anglies turėtų nusėsti Žemės branduolyje, o mantijoje jos turėjo likti netgi mažiau, nei rodo šiandieniniai matavimai.

Dabar tyrėjų grupė pakartojo panašius eksperimentus, truputį pakeitę jų detales, ir gavo daug geresnius rezultatus. Įdomu, kad tam, jog gautų daugiau anglies mantijos medžiagoje, tyrėjai turėjo sumažinti anglies kiekį eksperimente.

 

Ankstesni eksperimentai buvo atliekami su medžiaga, daugmaž atitinkančią pirmykščio protoplanetinio disko sudėtį, bet šis mišinys nuo pradžių buvo prisotintas anglies. Tada buvo sekama, kaip anglis pasiskirsto tarp geležies branduolio ir silikatinės mantijos, šiems atsiskiriant tarpusavyje. Tokiomis sąlygomis didžioji dalis anglies nusekdavo paskui geležį.

Naujajame eksperimente anglis sudarė vos 0,2% visos bandinio masės – tokia proporcija atitinka chondritinių meteoritų, kurie greičiausiai yra panašūs į planetas formavusias uolienas, sudėtį. Tokiomis sąlygomis anglis nebesekė paskui geležį, o išliko mantijoje ir ją prisotino. Gauta anglies koncentracija mantijos medžiagoje panaši į realią gausą Žemės mantijoje.

 

Panaši cheminė sudėtis greičiausiai yra ir Mėnulio bei galbūt ir kitų uolinių planetų mantijose. Šis rezultatas rodo, kad anglis Žemėje atsirado planetos formavimosi metu.

Tyrimo rezultatai publikuojami Geophysical Research Letters.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()