Tyrimas parodė, kodėl žindančioms motinoms verta pasiskiepyti nuo COVID-19: apsaugos ir save, ir kūdikį  ()

Tyrimas parodė, kad žindančių motinų, paskiepytų vakcina nuo COVID-19, piene yra antikūnų, kurie persiduoda jų kūdikiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stiprina imunitetą

Floridos universiteto (UF) mokslininkai teigė, kad jų išvados gali turėti teigiamos įtakos nėščiųjų ir žindančių moterų skiepijimui, nes vakcinos laikomos saugiomis, tačiau daugelis jų vis dar abejoja.

„Daugelis mamų, nėščiųjų, bijo skiepytis. Jos nori padaryti tai, kas geriausia jų kūdikiams“, – sakė tyrimo bendraautorius, UF Medicinos koledžo Pediatrijos ir neonatologijos katedros profesorius daktaras Josefas Neu. Jis pridūrė: „Mes norėjome sužinoti, ar tai iš tikrųjų gali duoti kokios nors naudos“.

Vyresnysis tyrimo autorius daktaras Džozefas Larkinas III sakė, kad kūdikiai gimsta neturėdami visiškai išvystytos imuninės sistemos ir yra per maži, kad būtų skiepijami, todėl jie yra labiau pažeidžiami ligų. Tačiau jis teigia, kad motinos pienas gali padėti sustiprinti imunitetą prieš infekcijas.

Tyrimo metu buvo analizuojamas 21 žindančios motinos, dirbusios sveikatos priežiūros srityje, pienas. Dalyvės į tyrimą buvo įtrauktos nuo 2020 m. gruodžio mėnesio, kai „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinos tapo prieinamos sveikatos priežiūros darbuotojams, ir jis truko iki kovo mėnesio.

 

Motinų kraujas ir motinos pienas buvo tiriami dėl antikūnų trimis intervalais – prieš skiepijimą, po pirmosios vakcinos dozės ir po antrosios dozės.

Mokslininkai nustatė, kad po antrosios dozės motinos piene 100 kartų padaugėjo imunoglobulino A antikūnų, kurie atlieka svarbų vaidmenį imuninės sistemos veikloje ir kovoje su infekcija.

Tyrimo metu nustatyta, kad „Pfizer“ vakciną gavusių tyrimo dalyvių motinos piene buvo daugiau antikūnų, palyginti su tais, kurie gavo „Moderna“ vakciną, tačiau pažymėta, kad šiems rezultatams patvirtinti reikėtų atlikti tolesnius išsamesnius tyrimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(7)
(-4)

Komentarai ()