Tyrimas: per mažai įrodymų, kad „Tamiflu“ padeda  (8)

Nepriklausomi ekspertai tvirtina, kad esama nedaug įrodymų, jog priešvirusinis vaistas „Tamiflu“ apsaugo gripu susirgusius žmones nuo komplikacijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinės pelno nesiekiančios organizacijos „Cochrane Review“, tikrinančios viešai skelbiamos informacijos sveikatos apsaugos temomis pagrįstumą, ekspertai pranešė atlikę naują tyrimą ir nustatę, kad esama per mažai įrodymų, leidžiančių tvirtinti, jog priešvirusinis vaistas „Tamiflu“ apsaugo gripu užsikrėtusius lig tol sveikus žmones nuo komplikacijų, skelbia „Physorg.com“.

Tyrėjai, išnagrinėję publikacijas apie „Tamiflu“ naudojimo veiksmingumą sergant sezoniniu gripu, nustatė, kad nėra pakankamai duomenų, pagrindžiančių teiginį, jog šis vaistas sumažina gripo komplikacijų, tarp jų plaučių uždegimo, skaičių, kai gripu užsikrečia lėtinėmis ligomis nesirgę žmonės. Ekspertai tik priėjo išvadą, kad „Tamiflu“ sutrumpina gripo simptomus maždaug iki vienos dienos.

„Cochrane Review“ atlikto tyrimo rezultatai paskelbti medicinos žurnale „British Medicine Journal“.

Tyrimo autoriai teigia, kad „Tamiflu“ vartojimo nauda yra nedidelė, o sveikatos apsaugos organizacijos turėtų atsižvelgti į šio vaisto šalutinį poveikį, prieš skirdamos jį sveikiems žmonėms. Nors tyrimas apėmė tik „Tamiflu“ veiksmingumą gydant sezoninį gripą, pasak ekspertų, jų išvados kelia klausimą dėl plataus masto „Tamiflu“ vartojimo gydant visas į sezoninį gripą panašias infekcijas, tarp jų ir pandeminį (kiaulių) gripą.

„British Medicine Journal“ redaktorės Fionos Godlee teigimu, paskelbti tyrimo rezultatai kelia abejonių ne tik dėl „Tamiflu“ saugumo ir efektyvumo, bet ir dėl vaistą užregistravusių vaistų kontrolės tarnybų sprendimų pagrįstumo. „Vyriausybės visame pasaulyje išleidžia milijardus dolerių vaistui, dėl kurio poveikio mokslo bendruomenė nesugeba prieiti bendros nuomonės“, - sakė ji.

Tačiau Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai su tokia nuomone nesutinka, rašo „Physorg.com“. Pasak jų, iš įvairių šalių gaunami duomenys rodo, kad tais atvejais, kai „Tamiflu“ skiriamas anksti, jis gali susilpninti pandeminio gripo simptomus. Tačiau PSO rekomenduoja šį vaistą skirti rizikos grupių atstovams, tarp jų nėščioms moterims, vyresniojo amžiaus žmonėms, vaikams ir sergantiems lėtinėmis ligomis.

PSO priešvirusinių vaistų ekspertas Charlesas Pennas pareiškė, kad naujausio „Cochrane Review“ tyrimo išvados nepakeis „Tamiflu“ vartojimo rekomendacijų – pasak jo, nors ankstesnieji tyrimai atskleidė tik nedidelę vaisto naudą, tais atvejais, kai jis anksti skiriamas ūmia forma sergantiems asmenims ar vartojamas esant rimtų komplikacijų rizikai, mažiau žmonių patenka į ligonines ir miršta.

„Tamiflu“ gamintoja farmacijos bendrovė „Roche“ išplatintame pareiškime gynė vaisto efektyvumą, tvirtindama neabejojanti minėto tyrimo duomenų nepakankamumu.

Tačiau ir D. Britanijos, ir PSO ekspertai sutinka su tuo, kad yra per mažai įrodymų, kurie paremtų plačiai paplitusią „Tamiflu“ naudojimo praktiką skiriant jį gripu susirgusiems lig tol sveikiems žmonėms. Būtent tokią praktiką rekomenduoja D. Britanijos nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(49)
(3)
(44)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: