Į kosminę stotį 2010 m. atvyks pirmasis privatus kosminis laivas  (2)

JAV bendrovė „SpaceX“ pranešė apie planuojamą savo kosminio krovininio laivo „Dragon“ skrydžių į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) pradžią, skelbia „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis „Dragon“ skrydis į TKS turėtų įvykti tarp 2010 m. gegužės ir lapkričio mėnesių, nes tuo metu stotyje dirbs darbo su šiuo kosminio laivo prototipu patirtį turintys JAV astronautai.

NASA ir „SpaceX“ pasirašė 1,6 mlrd. dolerių vertės sutartį, pagal kurią ši privati bendrovė įsipareigoja 2010 – 2015 m. atlikti 12 savo krovininio kosminio laivo reisų į TKS. Būtent šiuo laikotarpiu bus nutrauktas nesaugiais laikomų daugkartinių JAV erdvėlaivių „Space Shutle“ eksploatavimas, o NASA dar nebus užbaigusi naujos kartos kosminio laivo „Orion“ kūrimo programos.

Prieš pradedant krovininius skrydžius į TKS, „Dragon“ turės atlikti 3 eksperimentinius skrydžius, patvirtinančius misijų patikimumą. Numatyta, kad „Dragon“ nesijungs prie stoties savarankiškai - jis tik priartės prie TKS, kad jį būtų galima pačiupti mechaniniu manipuliatoriumi. Tokį prisijungimo prie TKS būdą naudojo ir Japonijos krovininis kosminis laivas „H-2 Transfer Vehicle 1“.

Priminsime, jog „Dragon“ pagal planą turės ir "brolį dvynį" - automatinę skraidančią laboratoriją "DragonLab" - apie ją išsamiau galite paskaityti štai šioje naujienoje.

„SpaceX“ gerokai lenkia visas kitas privataus kapitalo kosmines agentūras ir jau ne tik atlieka sėkmingus bandomuosius kosminių raketų skrydžius, bet ir įvykdė pirmąją rimtą misiją - šių metų liepos mėnesį į orbitą sėkmingai iškėlė dirbtinį palydovą. Tad visai tikėtina, jog kompanija sėkmingai susitvarkys ir su krovinių transportavimu į TKS.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: