JAV mokslininkai teigia, jog pagamino embrionus, kurie yra dviejų žmonių klonai  (0)

Mokslininkai paėmė DNR iš paaukotų moters kiaušialąsčių ir gautą DNR sukeitė vietomis su dviejų savanorių odos ląstelių DNR. Jie pagamino embrionus su genetine medžiaga, kuri atitiko savanorių odos ląstelių DNR, tačiau su kamieninėmis ląstelėmis nieko nedarė. Jungtinės Karalystės mokslininkai, komentuodami šiuos tyrimus pareiškė, jog toks pasiekimas (publikuotas “Stem Cells”) yra mažas žingsnis į priekį..


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijoje, Stemagen Korporacijos (Stemagen Corporation in La Jolla) atstovai sako, jog šios žinios gali būti svarbios kamieninių ląstelių vystymui. Grupė pagamino penkis embrionus iš 25 paaukotų kiaušialąsčių ir gautus embrionus pavadino “blastocysts”.Vėliau DNR tyrimai parodė, jog bent vienas iš jų buvo klonas.

Darbo grupė pastebėjo, jog jie yra pirmieji pasaulyje, paėmę iš suaugusio žmogaus ląstelę ir taip pat pirmieji dokumentavę žmogaus embrionų klonavimo faktą. Tiesa, tyrimo metu, kuomet buvo siekiama įrodyti, jog tai iš tiesų yra klonai, embrionai žuvo, tačiau dabar kuriama nauja kamieninių ląstelių linija.

Jungtinės Karalystės Newcastle universiteto (Newcastle University) daktaras Lyle Armstrong’as yra vienas iš nedaugelio tyrėjų, kuriems pavyko klonuoti embrionus. Jis naudoja ta pačią techniką kaip ir klonuojant avį Dolį. Tačiau skirtingai nei JAV tyrėjai, Newcastle mokslininkų grupė panaudojo DNR iš embriono, o ne iš brandaus audinio. Todėl mokslininkas pripažino, jog JAV pasiekimai rodo, kad ateityje gali būti įmanoma gauti kamienines ląsteles ir iš suaugusio asmens ląstelės.

Skaitytojams galime priminti, kokiais būdais apskritai gaunamos kamieninės ląstelės.  

Paveikslėlyje pavaizduotos dvi technologijos padedančios gauti kamienines ląsteles. Klonavimas: 1) kiaušinėlio ląstelė, 2) kūno ląstelė, 3) paimami ląstelių branduoliai, 4)kūno ląstelės branduolys talpinamas į kiaušinėlio ląstelę, 5) klonuota ląstelė virsta embrionu, 6) kamieninės ląstelės gautos iš embriono. Perprogramavimas: 1) odos ląstelės, 2) įstatyti genai inicijuoja ląstelės perprogramavimą, 3)perprogramuota ląstelė panaši į kamieninę ląstelę.

Kairėje pavaizduotas terapinio klonavimo metodas(angl.”Therapeutic cloning”). Naudojant šį metodą galima gauti kamienines ląsteles, kurios gali vystytis į skirtingus viso organizmo ląstelių tipus, o tai daro jas idealiomis priemonėmis ligų gydimui ar tyrinėjimui. Apie šias galimybes plačiau galite paskaityti mūsų jau rašytame straipsnyje. Tačiau ši technologija sukeldavo embrionų žūti, o tai etiniu ir religiniu požiūriu yra labai jautri tema.  Tačiau jau ir čia pasirodė proveržio spindulėliai – tik prieš kelias dienas minėjome, jog mokslininkams pavyko išskirti kamienines ląsteles nesunaikinant embriono.

Dešinėja pavaizduotas metodas vadinamas branduoliniu programavimu(angl.”Nuclear reprogramming”). Šis metodas leidžia gauti kamienines ląsteles iš paciento ląstelės. Tad naudojant šią technologiją galima išvengti abiejų problemų, kurios egzistuoja pirmajame metode. Toks kamieninių ląstelių išgavimo metodas išbandytas ir įrodytas dar tik pernai metais, tačiau aišku, jog jis turi dideles perspektyvas.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)