Atrasta mažiausia egzoplaneta  (2)

Ispanų astronomai pranešė atradę galbūt pačią mažiausią iki šiol žinomą planetą prie kitos žvaigždės. Uolėtas pasaulis sukasi apie žvaigždę, esančią už 30 šviesmečių Liūto žvaigždyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Po oficialaus patvirtinimo naujai atrastoji egzoplaneta bus mažiausia iš iki šiol žinomų“, – sakė trečiadienio spaudos konferencijoje tyrimo grupei vadovavęs Ignasijus Ribas (Ignasi Ribas) iš Ispanijos vyriausiosios mokslinių tyrimų tarybos CSIC (isp. Consejo Superior de Investigaciones Cientificas). „Šis tyrimas atveria naują kelią jau artimiausioje ateityje atrasti dar mažesnes ir dar panašesnes į Žemę planetas“, – tęsė jis.

Atradimas buvo padarytas analizuojant 2004 m. atrastos Neptūno dydžio planetos judėjimo perturbacijas prie žvaigždės GJ 436. Mokslininkų vertinimu, naujoji planeta, pavadinta GJ 436c, apie savo žvaigždę apsisuka per 5,2 Žemės paros, o apie savo ašį – per 4,2 paros. Kadangi šie periodai labai panašūs, viena diena planetoje trunka net ketverius planetos metus arba 22 Žemės paras. GJ 436c masė turėtų siekti apie 5 Žemės mases, o jos skersmuo yra apie 50 proc. didesnis negu Žemės.

Didžioji dauguma iš iki šiol atrastų apie 280 egzoplanetų yra į Jupiterį panašūs dujiniai milžinai, tačiau jau žinomos ir kelios mažesnės (mažiau negu 10 Žemės masių) planetos. Jos kartais dar vadinamos „superžemėmis“. Tokio dydžio planetos turėtų būti sudarytos iš uolienų.

Straipsnis apie atradimą paskelbtas balandžio 6 d. žurnale „Astrophysical Journal“.

Iliustracijoje. Dailininko piešinys, vaizduojantis Neptūno dydžio planetą, besisukančią apie žvaigždę GJ 436. Nauji skaičiavimai rodo, kad apie šią žvaigždę sukasi dar viena, mažesnė planeta (NASA pieš.)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: