Veneros atmosferos mįslės  (1)

ESA erdvėlaivis „Venus Express“, tyrinėjantis Veneros atmosferą, užminė mokslininkams daugybę naujų mįslių. Pasirodo, artimiausios Žemei planetos atmosferoje vyksta audringi procesai, per keletą dienų aprėpiantys didžiąją planetos dalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žvelgiant į Venerą regimojoje šviesoje, planeta atrodo lygus, žydras kamuolys, be jokių išskiriamų detalių. Visai kitoks vaizdas išryškėja ultravioletiniuose spinduliuose – planeta išraižyta tamsiomis ir šviesiomis juostomis, rodančiomis, kuriose vietose atspindimas ar sugeriamas Saulės ultravioletinis spinduliavimas. Šis vaizdas gali labai greitai keistis. Praėjusių metų vasarą „Venus Express“ planetos stebėjimo kamera (VMC – angl. Venus Monitoring Camera) užfiksavo šviesų rūką prie planetos pietinio poliaus, kuris per keletą dienų vis šviesėdamas nukeliavo iki ekvatoriaus ir vėl grįžo atgal. Šio proceso metu pietinis polius pašviesėjo apie 30 proc., o po to vėl taip pat greitai patamsėjo. Tai rodo, kad planetos atmosferoje vyksta sudėtingi cheminiai, dinaminiai ir mikrofizikiniai procesai.

"Šviesus rūkas susideda iš sieros rūgšties", – teigia „Venus Express“ mokslinis koordinatorius Dmitrijus Titovas iš Makso Planko Saulės sistemos tyrimo instituto Vokietijoje. Žemiau 70 km Veneros atmosferą sudaro anglies dioksidas ir nedidelis kiekis vandens garų, taip pat sieros dioksido dujos. Jei dėl kokių nors priežasčių jos yra iškeliamos virš storo visą paviršių dengiančio debesų sluoksnio, dėl Saulės ultravioletinio spinduliavimo poveikio greitai susidaro sieros rūgšties dalelės. Jos ir sukuria šviesų rūką. Pasak D. Titovo, šis procesas šiek tiek primena smogo susidarymą virš miestų Žemėje. Mokslininkai kol kas nežino, kaip ir kodėl šios Veneros atmosferos sudedamosios dalys pakyla viršun – aišku tik tiek, kad planetos atmosferoje vyksta kažkokie vidiniai dinaminiai procesai.

Dar didesnė mįslė – tamsiosios ultravioletinį spinduliavimą sugeriančios juostos. Kol kas mokslininkai nežino, kokia medžiaga jas sudaro, tačiau tikimasi, kad tai pavyks nustatyti, pasitelkus kitą „Venus Express“ prietaisą – spektrometrą VIRTIS (Visual and Infrared Thermal Imaging Spectrometer), galintį atlikti stebėjimus regimajame ir infraraudonajame diapazonuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: