Sudužęs kosminis tyrimų zondas mokslininkų nenuvylė  (1)

Genesis zondas visgi padėjo mokslininkams nustatyti kosminio debesies, iš kurio susiformavo Saulė ir ją supančios planetos, sudėtį. Šią įdomią naujieną mokslininkai pranešė tarptautinėje konferencijoje LPSC-2008, skirtoje Mėnulio ir kitų planetų tyrimams aptarti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Genesis įdomus ne tik gautais rezultatais, bet ir dramatiška istorija. Tai buvo pirmoji NASA misija nuo legendinės Appolo programos laikų, turėjusi į Žemę pristatyti nežemiškos kilmės medžiagų. Duotu atveju kalba eina apie tarpplanetinius elementus.

Daugiau nei du metus Genesis skraidė kosmoso platybėse, nutolęs nuo Žemės apie 1,5 milijono kilometrų. Jo pagrindinė užduotis – specialiomis „gaudyklėmis“ surinkti Saulės vėjo pavyzdžius – kitaip tariant iš Saulės išsviestos jonizuotos medžiagos daleles. Viskas vyko labai neblogai, tačiau grįždamas į Žemę 2004 metais aparatas sudužo. Vėliau paaiškėjo, jog avarija įvyko dėl to, jog neišsiskleidė abu parašiutai – tai nulėmė netesingai atliktas aparato surinkimas.

Vėliau, kruopščiai tyrinėjant nuolaužas paaiškėjo, jog dalis „saulės gaudyklių“ išliko sveikos, tačiau ar jų turinys galės kompensuoti milžiniškus investicinius išteklius ir visą nusivylimą iki dabar buvo neaišku.

Siekdami pašalinti galimą užterštumą Žemės medžiagomis (juk aparatas sudužo atsitrenkęs į Žemės paviršių), mokslininkai kruopščiai pašalino gaudyklių paviršinį sluoksnį (20 mikrometrų storio) panaudodami cezio jonų patranką.

Ir tik dabar mokslininkai paskelbė tolesnių tyrimų rezultatus – pasirodo gaudyklėse išliko saulės vėjo pavyzdžių ir tyrėjai paskelbė, jog pagrindinis jų elementas yra deguonies izotopas 16.

Vienas iš Genesis komandos narių, Kalifornijos universiteto mokslininkas Kevin McKeegan pareiškė, jog „ būtų nenormalu Genesis misiją laikyti sėkminga, tačiau yra būtent taip“. Nežiūrint į visą nerimą, „saulės gaudyklė“ savo misiją atliko.

Mokslininkai mano, jog Saulės vėjyje esančių izotopų santykis parodo santykinę sudėtį dujų ir dulkių debesies, iš kurio formavosi Saulė ir visos planetos. Tačiau vis dar lieka neaišku, kodėl planetose (pavyzdžiui Žemėje ir Mėnulyje) ir meteorituose labai skiriasi trijų pagrindinių izotopų (deguonis 16, 17, 18) proporcijos.

Nežiūrint to, Genesis surinkti duomenys yra labai vertingi aiškinantis procesus, vykusius mūsų sistemos formavimosi metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)