Ar reikalingi astronautams šaunamieji ginklai kosmose?  (7)

Amerikiečių ir rusų kosmoso ekspertai niekaip nesutaria ar Tarptautinėje Kosminėje Stotyje (TKS) yra reikalingi šaunamieji ginklai. Kiekviena iš diskutuojančių pusių turi pagrįstų argumentų, tačiau nei vienai nesiseka sėkmingai įrodinėti savo tiesos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Diskusijas į viešumą iškėlė buvęs NASA inžinierius Džeimsas Obergas (James Oberg), NBC kanalo laidoje aršiai sukritikavęs ginklų buvimą TKS. Jo nuomone yra neleistina, jog ginklai pasiekiami žmonėms, dirbantiems nuolatinėje streso būsenoje.

Pasak Obergo, yra buve atvejų, kuomet kosmose esančių žmonių psichika persitempia taip stipriai, jog „saugikliai“ neatlaiko ir viskas išsiveržia išorėn – tokių situacijų metu kiti ekipažo nariai baiminasi, kuo tai gali baigtis.

Tačiau rusų ekspertų tokie nuogąstavimai neįtikina. Rusijos kosmonautų rengimo centro vieno iš padalinių vadovo Jurijaus Gidzenko (Юрий Гидзенко) nuomone, ginklų laikymo praktika erdvėlaivyje yra ne kartą praktikoje patikrinta ir būtina.

Jis primena, jog kartais, kosmonautams nusileidus ant žemės negyvenamose vietovėse, gelbėjimo komandos tenka laukti netgi keletą parų. „ Jis (pistoletas) skirtas apsaugai nuo laukinių žvėrių, medžioklei dėl maisto, signalų padavimui“, - pasakoja Gidzenko.

Dabar visi TKS storyje esantys kosmonautai žino, jog čia pat yra ir pistoletas. Jis yra dalis taip vadinamo „išgyvenimo rinkinio“, skirto ekstremalių situacijų atveju. Rinkinys saugomas tarp Rusijos nusileidimo aparato „Sojuz“ („Союз“) erdvėlaivio krėslų. Aparatas „Sojuz“, kaip atsarginis gelbėjimosi laivas, pritvirtintas prie TKS stoties.

Iki šiol šis pistoletas dar nebuvo panaudotas ir nelaimingų atsitikimų neįvyko. Tačiau, kaip priminė NASA inžinierius, būnant kosmose stresinių situacijų yra taip daug, jog net ir profesionalaus astronauto psichika gali neatlaikyti.

Pistoleto priešininkai prisimena, kuomet 2007 metais astronautė Liza Novak (Lisa Nowak) užpuolė savo kolegę Koliną Šipman (Colleen Shipman). Pasirodo, konflikto priežastis labai banali – dviejų moterų konkurencija dėl vieno astronauto dėmesio. Nesuvaldžiusi savo jausmų Liza tarptautiniame aerouoste papurškė Kolinai į akis iš dujų balionėlio. Po šio incidento NASA paskelbė, jog skirs didesnį dėmesį psichologiniam astronautų rengimui.

Tuo tarpu rusų kosmonautai prisimena kitą įvykį. 1965 metais erdvėlaivis su Pauliumi Belejevu (Павлом Беляевым) ir Aleksejumi Leonovu (Алексеем Леоновым) nukrito į gilų Permės taigos sniegą. Gelbėtojų kosmonautai laukė tris paras. Štai tuomet pirmą kartą prisireikė „išgyvenimo rinkinio“, kuriame buvęs pistoletas tapo savigynos priemone nuo laukinių žvėrių.

Šioje diskusijoje kol kas niekas nenori nusileisti. Bet ar apskritai tokioje situacijoje įmanoma surasti teisingą sprendimą?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)