TKS stotyje aptiktas Saulės baterijų pažeidimas  (0)

Šiuo metu Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) vykstantys plėtros darbai truputi apstojo – tai lėmė nelaukti gedimai. Priminsime, jog prie TKS prisišvartavusio JAV erdvėlaivio "Discovery" pagrindinis tikslas - paruošti orbitinę stotį naujoms europiečių ir japonų mokslo laboratorijoms. Tam atgabentas naujas jungiamasis modulis, kuris sėkmingai pritvirtintas prie pagrindinės stoties konstrukcijos. Tačiau pernešant prie jo Saulės elementų baterijas pastebėtas jų gedimas, kuris iškėlė nemažai klausimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės baterijos kaip ir pats naujasis modulis sėkmingai buvo pritvirtintos naujoje vietoje, tačiau bandant jas išskleisti pastebėtas Saulės elementų pažeidimai. Naujieji Saulės elementai išskleisti 80 % ir tuomet darbus teko nutraukti. Nufilmuota ir nufotografuota pažeidimų vieta perduota į Žemę, kur specialistai aiškinasi remonto galimybes. Iš esmės tai nėra labai skubi problema – baterijos yra pakankamai stabilioje pozicijoje ir be to gamina praktiškai tiek pat energijos, kaip ir būtų prie viso išskleidimo. Energijos skirtumas tesudaro 3%.

Tačiau šią problemą teks išspręsti iki naujų europiečių ir japonų modulių prijungimo, nes nesant galimybei šių baterijų orientuoti į Saulę bei dirbant daliniu pajėgumu gali papildomiems moduliams pristigti energijos. Naujus modulius į TKS planuojama pristatyti gruodžio mėnesį – tad iki šio laiko šis gedimas turėtų būti pašalintas.

Be šių darbu astronautai patikrino kokios būsenos yra kairysis pagrindinės stoties Saulės elementų sparnas. Priminsime, jog dešiniajame sparne jie aptiko keistų metalinių drožlių, dėl ko dabar šis sparnas yra nejudinamas. Tuo tarpu kairiajame Saulės elementų sparne nieko blogo astronautai nerado. Astronauto Scott Parazynski žodžiais jis tiesiog „švarus kaip nekaltybė“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)