Didžiojoje Britanijoje pradedama prekiauti spalvotais kalafiorais  (5)

Tikėtina, jog kalafioras (žiedinis kopūstas) niekada nebebus toks paprastas kaip anksčiau. Mokslininkai išvedė nuostabiai atrodančius spalvingus šio augalo porūšius, kuriuose tradicinę baltą spalvą pakeitė ryškios oranžinė, purpurinė ir žalia spalvos.

Teigiama, jog "vaivorykštiniai kalafiorai" yra tokio pat skonio kaip ir įprastinė rūšis, tačiau pietų stalui jie suteikia neįprasto spalvingumo. Naujas rūšis išvedė augalų auginimu užsiimanti Europos kompanija "Syngenta". Jos atstovas Andrew Coker pabrėžė, jog spalvas augalas įgavo be genetinės inžinerijos įsikišimo - po dešimtmečių tradicinės selektyvinės atrankos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie mokslininkai netgi suspėjo pareikšti, jog naujasis augalas yra netgi sveikesnis žmogui, tačiau realaus pagrindimo tokie teiginiai dar nesulaukė. Tai ne pirmas kartas, kai Didžiojoje Britanijoje matomi oranžiniai ir žali kalafiorai, tačiau jų augintojai teigia, jog tai pirmas kartas kai juos galima bus įsigyti turguje ir prekybos centruose. 

Augalai išlaiko savo spalvą netgi po virimo. "Nuotraukose jie gali atrodyti tarsi netikri, tačiau jie ištiesų yra tokie spalvingi", sako Andrew Coker. Jis taip pat pamini, jog vartotojai ieško naujos patirties ir įspūdžių, ir įspūdžiai ant valgomojo stalo yra lygiai taip pat svarbūs. Spalvos šiuo atveju tenkina šį žmonių poreikį.

Šiuo metu kompanija stengiasi užtikrinti augalų spalvos, skonio ir dydžio pastovumą taikydama tradicinius augalų atrankos ir kryžminimo metodus. Kol kas daržovė į parduotuves bus tiekiama nedideliais kiekiais, tačiau baigus rūšies išvedimo eksperimentus prasidės masinis produkto tiekimas. Preliminariuose prekybiniuose testuose pasitvirtino didžiulė paklausa iš pirkėjų pusės. 

Nors tradicinių daržovių šalininkai gali piktintis dėl neįprastos spalvos, tai nėra pirmas kartas, kai augalų augintojai pakeitė daržovių išvaizdą. Iki 17-ojo amžiaus dauguma Europoje suvalgomų morkų buvo baltos, gelsvos arba purpurinio atspalvio. Oranžinį pigmentą įvedė olandų augalų augintojai, ieškodami būdų patenkinti Olandijos karališkąją šeimą. 

JAV spalvingieji kalafiorai rinkoje gyvuoja jau keletas metų ir pasižymi nemažu populiarumu. Oranžiniame kalafiore yra didesnis (iki 25 kartų didesnis) nei įprasta beta-karotino (A vitamino forma) kiekis, kuris padeda išsaugoti sveiką odą. Purpurinę spalvą augalui suteikia antocianinas, kuris gali padėti išvengti širdies ligų, nes mažina kraujo trombų susidarymo galimybę. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)