Smurtas masinėse informacijos priemonėse taip pat kenksmingas kaip ir tabakas  (4)

Video žaidimai, televizija, Internetas įvairiais pavidalais platina smurto scenas ir taip jas padaro prieinamas visai visuomenei. Jų poveikis per mažai įvertinamas – tikina vienas amerikietis mokslininkas. Ant jo, šią visuomeninę sveikatos problemą reiktų lygiuoti šalia piktnaudžiavimo tabaku ar net AIDS...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastaruosius metus (ir net dešimtmečius) gauti statistiniai rodikliai pateikia aiškią išvadą – nuolat, transliuojamas kone kiekvienu televizijos kanalu, platinamas Interneto svetainėse, video žaidimuose ar mobiliuosiuose telefonuose smurtas turėjo realų poveikį vaikų elgesiui. Jau daugelį metų šia tema dirbantis Mičigano universiteto mokslininkas Rowell Huesmann argumentuodamas tai išsako žurnalo The Journal of Adolescent Health straipsnyje.

Jis remiasi prieinamų socialinių tyrimų medžiaga. Tuo metu kai vaikai prie televizoriaus praleidžia nuo 3 iki 4 valandų per dieną, jiems bus parodyta apie 60 % programų su smurto scenomis, tarp kurių 40 % – žiauraus smurto. Kalbant apie video žaidimus, anot mokslininko, muštynių ir smurto scenos sudaro apie 94 %. Vaikai, turintys 8 – 10 metų vidutiniškai praleidžia 65 minutes žaisdami šiuos žaidimus, o dar vyresniame amžiuje šis laikas tik didėja (2005 metų tyrimai JAV).

Šis tyrimas įvertina visus žinomus parametrus bei jų poveikį vaikams ir paaugliams. Rowell Huesmann ypač pabrėžia vaikams atsirandantį nejautrumą: “muštynių vaizdai žmogui sukelia širdies plakimo ritmo padidėjimą ir nepatogumo pojūtį. Vis dėlto, jei tokie pojūčiai nuolat kartojasi, kūnas pripranta prie šių emocinių atsakų ir vaikas tampa bejausmis. Toks vaikas tuomet gali galvoti ar planuoti smurto veiksmus visiškai nejausdamas negatyvių emocijų”.

Taigi šiuo metu į sąvoką “sveikatos saugojimas” nebetelpa tik sveikas maitinimasis, poilsis, sportas, grynas oras ir kiti dalykai. Informacijos amžiuje be viso to turėtume nepamiršti ir savo bei savo vaikų emocinės sveikatos.

Parengė: Edita

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)