Pažeisti spermatozoidai perduodami palikuonims  (2)

Mokslininkai teigia, jog tėvai, kurie rūko ar vartoja alkoholinius gėrimus, turėtų žinoti, jog kenkia ne tik sau, bet ir būsimiems savo vaikams. Pasirodo, jog aplinkos toksinais pažeista sperma gali būti perduota palikuonims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikus tyrimus su žiurkėmis, paaiškėjo, jog spermos neigiamas poveikis, gautas iš sodo chemikalų, buvo perduotas net keturioms kartoms. Dabar jau manoma, jog tėvo sveikata vaidina didesnį vaidmenį ateinančių kartų sveikatai, nei buvo manyta iki šiol.

Maskvos universiteto tyrėjų komanda ištyrė efektorius hormono, kuris suardo chemikalą – fungicidą, embrioninėse žiurkėse dar vadinamą vinklozolinu(angl. „vinclozolin“).

Žiurkėms buvo chemiškai pakeisti spermatozoidų genai, įtraukiant genus susijusius su žmonių prostatos vėžiu. Žiurkės, specialiai neapsaugotos nuo pavojaus susirgti, pasižymėjo prostatos, nevaisingumo bei inkstų ligomis. Tokios pat ligos aptiktos dar keturiose kartose.

Tiesa, tie patys mokslininkai sako, jog tokį poveikį daro tik toksinės medžiagos.

Naujojo Džersio universiteto profesorius Cynthia Daniels sako, jog didelis alkoholio kiekio vartojimas padidina spermos pokyčių greitį. Profesorius pataria, jog visiems jauniems žmonės reikėtų laikytis saikingumo, ypač tuo metu, kai yra planuojamas šeimos pagausėjimas.

Jungtinėse Karalystėse, Belfaste, Karalienės universiteto profesorius Neil McClure, teigia, jog spermos DNR yra geriau supakuota, nei kitų ląstelių. Taigi ši DNR yra truputėlį labiau apsaugota nei kitose ląstelėse esanti DNR. Taip yra turbūt todėl, jog nors truputį pažeidus spermatozoidų DNR, mechanizmų, kurie rūpintųsi jos atstatymu, nėra.

Po visų šių tyrimų bei išvadų aišku, jog jei jūs rūkote kaip kaminas ar stipriai vartojate alkoholinius gėrimus, nėra abejonės, jog anksčiau ar vėliau pakenksite spermatozoidų DNR, o tai jau nebegrįžtamas procesas. Daktarai pataria, gyventi sveikai, bent iki tol, kol susilauksite atžalų.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)