Aptiktos pavojingos žiurkių platinamos bakterijos  (0)

Žiurkių blusos platina bakterijas, galinčias žmonėms sukelti rimtas širdies ligas: šita žinia iš naujo sukėlė susirūpinimą infekcinėmis ligomis. Gruodžio mėnesio „Journal of Medical Microbiology“ numeryje išspausdintas tyrimas leidžia manyti, kad rudosios žiurkės, didžiausios ir labiausiai paplitusios žiurkės Europoje, yra šių bakterijų platintojos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslui nuo 1990 metų yra žinomos 20 Bartonella bakterijų rūšių. Šios bakterijos laikomos naujais zoonotiniais patogenais, nes gali sukelti rimtus susirgimus pradedant širdies ligomis, baigiant blužnies bei nervų sistemos infekcija.

„Nauja rūšis, pavadinta Bartonella rochalimae neseniai buvo aptikta paciento padidėjusia blužnimi kūne. Jis pabuvojo Pietų Amerikoje.“ – sako profesorius Chao-Chinas Changas iš nacionalinio Chung Hsing universiteto Taivanyje – „Šis įvykis sukėlė susirūpinimą, kad bakterija gali būti naujas zoonotinis patogenas, tad nuspredėme išsamiau ištirti, ar graužikai, gyvenantys netoli žmonių, gali būti šių bakterijų platintojai.“

Mokslininkai aptiko, kad žiurkės nešioja net keletą patogeniškų Bartonella rūšių, tokių kaip Bartonella elizabethae, kuri sukelia endokarditą ir B. Grahamii, kuri žmonėms sukelia neuroretinitą. Nors mokslininkai nėra įsitikinę, kaip ligas sukeliančios bakterijos plinta, tačiau tikėtiniausia, kad jas perneša blusos.

Tyrime iš 58 graužikų buvo paimti mėginiai. Buvo tirtos 53 rudosios žiurkės, 2 pelės (Mus musculus) ir trys juodosios žiurkės (Rattus rattus). Šešiuose graužikuose buvo aptiktos Bartonella bakterijos; penki iš jų buvo rudosios žiurkės. Keturi graužikai nešė B. Elizabethae bakterijas, o viena juodoji žiurkė – B. Tribocorum. Mokslininkai taip pat aptiko štamą, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, yra artimas B. Rochalimae.

„Kadangi tyrimas remiasi maža imtimi, mes negalime drąsiai teigti, kad rudosios žiurkės platina B. Rochalimae,“ – teigia profesorius Changas. – „tačiau graužikai tikrai perneša kitas Bartonella bakterijų rūšis. Tyrimo rezultatai atskleidžia naujus infekcijos rezervus ir vektorius. Tai, savaime suprantama, garantuoja tolimesnius šios srities tyrimus.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)