JAV dominikonai sukūrė filmą apie raudonąjį terorą Lietuvoje (Video)  (39)

Jungtinėse Valstijose gyvenantis tėvas dominikonas Kennethas R. Gumbertas sukūrė dokumentinį filmą apie sovietinę Lietuvos okupaciją ir pokario pasipriešinimą kruvinam raudonajam terorui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo leidinys „Rhode Island Catholic“, filme „Raudonasis teroras gintarinėje pakrantėje: sovietinė okupacija ir Lietuvos pasipriešinimas, 1939–1993 metai“ (Red Terror on the Amber Coast: Soviet Occupation – Lithuanian Resistance, 1939–1993) apie Lietuvos tragediją pradedama pasakoti nuo Molotovo–Ribbentropo (Molotovo–Ribentropo) nepuolimo pakto sudarymo.

1939 m. rugpjūčio 23 d. pasirašytas nacistinės Vokietijos ir TSRS paktas – nepuolimo sutartis bei slapti Vidurio Europos padalijimo protokolai. Paktą pasirašė šalių užsienio reikalų ministrai – Joachimas von Ribentropas ir Viačeslavas Molotovas. Nuo tada šis paktas žinomas dviejų ministrų pavardėmis. Dokumentas SSRS vadovui Josifui Stalinui ir nacių diktatoriui Adolfui Hitleriui atvėrė Sovietų Sąjungai galimybę įsiviešpatauti Rytų Europoje, tarp jų ir Lietuvoje.

Valandos trukmės filmas buvo pastatytas bendradarbiaujant su Kalifornijoje gyvenančiu tėvu dominikonu Davidu ORourke'u.

Naujasis filmas yra ciklo apie žmogaus ir pilietines teises Rytų Europoje iki komunizmo žlugimo dalis. Anksčiau šie Pamokslininkų domininkonų ordino nariai yra sukūrę filmą „Išganančioji malonė“ apie Bažnyčios persekiojimą komunistinėje Čekoslovakijoje.

„Mūsų filmas pasakoja apie tragišką Šiaurės Europos istorijos periodą, kuris nėra gerai žinomas ir (kurį), tiesą sakant, šiandien kai kas netgi neigia“, – neseniai duodamas interviu „Rhode Island Catholic“ pabrėžė tėvas K. R. Gumbertas. Jis pridūrė, kad jiedviem su D. ORourke'u tai buvo „žmogaus teisių klausimas“ – papasakoti šią istoriją ir „suteikti žodį žmonėms, kurie buvo nutildyti“.

Filmo kūrėjai 2006 metais nuvyko į Lietuvą ir įrašė daugiau kaip 30 valandų interviu, kuriuos ėmė iš garsių istorikų, buvusių kalinių ir tremtinių, kurie papasakojo šiurpias istorijas apie gyvenimą sovietų valdžios metais. Kunigai taip pat paėmė interviu iš kelių likusių miško brolių – pasipriešinimo judėjimo narių, kurie pasitraukę į miškus mėgino beviltiškai priešintis šalies sovietizacijai.

Naudodamiesi archyviniais filmais ir nuotraukomis, taip pat – liudininkų pasakojimais, filmo kūrėjai atskleidžia, kaip dešimtys tūkstančių lietuvių buvo areštuoti ir gyvuliniuose vagonuose ištremti į priverstinio darbo stovyklas, kalėjimus, šachtas ir mirties stovyklas Sibire ir kituose Sovietų Sąjungos regionuose. Aukos KGB kalėjimuose dažnai būdavo kankinamos, daug režimui priešiškų žmonių prievarta atsidūrė psichiatrijos ligoninėse. Per raudonąjį terorą buvo įkalinti arba nužudyti daugiau kaip 350 tūkst. Lietuvos žmonių.

Tėvas K. R. Gumbertas sakė, kad daugeliui žmonių, iš kurių buvo imami interviu, dabar yra daugiau nei 80 metų. „Tai buvo viena iš didelių šio filmo statymo privilegijų. Išgyvenusieji pirmą kartą galėjo papasakoti savo istoriją Vakarų auditorijai“, – pasakojo jis.

„Nepaprasta, kad tie žmonės išgyveno“, – sakė jis. „Mes vaizduojame paprastų žmonių, kurių teisės ir istorijos yra pakirstos – nesidomėjimo ir iškraipymų tiek pat, kiek ir aktyvių represijų, gyvenimus“, – sakė filmo kūrėjas, kuris nuo 1992 metų dėsto Providenso koledže.

Tėvų dominikonų filmo premjera įvyks kitą savaitę Providenso koledžo studentų miestelio kino teatre.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (39)