Siūlomas būdas, kaip būtų galima keisti uždarojo kodo programas (Video)  (3)

Kas būtų, jei visa programinė įranga buvo atvirojo kodo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuomet būtų galima pridėti įvairias nestandartines funkcijas tokioms populiarioms programoms kaip Microsoft Word, Adobe Photoshop, Apple iTunes ar daugeliui kitų.

Bet „Microsoft“, „Apple“ ir daugelis kitų programinės įrangos kūrėjų visai nežada atverti pradinių programos kodų.

Vašingtono universiteto kompiuterių mokslo ir inžinerijos specialistas Džeimsas Fogartis (James Fogarty) su kolega Morganu Diksonu (Morgan Dixon) pasiūlė būdą - programą „Prefab“, kuria būtų galima keisti ir tobulinti uždarojo kodo programas.

Jis paremtas tuo, kad programinės įrangos ir vartotojo sąsaja, ir gauti rezultatai atvaizduojami ekrane, o kiekvieno vaizdo pikselio signalą jau galima valdyti, nepriklausomai nuo to, kokia programa jis buvo sukurtas ir nežinant, kaip veikia jos programinis kodas.

Tam tikru lygiu tai jau galima daryti internete, kuomet puslapio kūrėjas gali viename puslapyje patalpinti ir interaktyvų Google žemėlapį, ir naujausių žinių santraukas, ir muzikos ar video grotuvą, flash intarpą ir kitokius elementus.

Tačiau tai neįmanoma kompiuteryje veikiančiose programose – pavyzdžiui, norint rašyti tekstą Word programa ir tuo pačiu klausytis mėgstamos muzikos iTunes grotuvu teks paleisti abi programas ir norint jas valdyti teks nuolat pereiti nuo vienos prie kitos.

Vaizdo „perėmimas“ leistų į Word programą įdėti keletą mygtukų, kurie valdytų iTunes programą.

Dar daugiau, būtų galima keisti ir pačios programos valdymą, pavyzdžiui, palengvinant reikiamų elementų pasirinkimą pele žmonėms, turintiems motorikos ar regėjimo sutrikimų. Vienas iš jau siūlomų įrankių – „padidintas“ žymelis, išryškinantis tuos programos mygtukus, kurie yra prie jo arčiausiai.

Per pastaruosius kelis dešimtmečius yra sukurta daug vartotojo sąsajų žmonėms su negalia patobulinimų, tačiau daugelis taip ir liko neįdiegtos, nes programų kūrėjai orientuojasi į masinį vartotoją, tiesiog per brangu atsižvelgti į skirtingų vartotojų grupių poreikius, ypač jei tos grupės santykinai nedidelės.

„Prefab“ siūlo efektyvų būdą įdiegti trečiųjų šalių patobulinimus į sudėtingą programinę įrangą, nekeičiant pačios programos bei nežinant jos programinio kodo.

Detalesnė informacija publikacijoje „Prefab: Implementing Advanced Behaviors Using Pixel-Based Reverse Engineering of Interface Structure“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)